Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Căldură infernală în Moldova: meteorologii anunță "cod portocaliu", este risc de incendii

© Sputnik / OsmatescoЖара в Кишиневе
Жара в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2024
Abonare
Moldova va fi lovită de un val de caniculă puternică, salvatorii avertizează asupra riscului de incendii, în capitală sunt instalate corturi cu apă potabilă.
CHIȘINĂU, 10 iul - Sputnik. Meteorologii au declarat "cod portocaliu" de pericol meteorologic din cauza temperaturilor extrem de ridicate ale aerului, care va fi în vigoare timp de șapte zile în centrul și sudul Moldovei.
Astfel, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, temperatura maximă a aerului în zonele unde este în vigoare "codul portocaliu" va atinge +36...+39 grade Celsius în perioada 10-16 iulie.
În nordul țării, unde "codul galben" este încă în vigoare, temperatura maximă a aerului nu va depăși +35 grade Celsius.
Meteorologii notează că, în următoarea săptămână, valul de aer cald va continua să se extindă și să se intensifice.
La Chișinău, autoritățile capitalei au dispus ca mașinile de irigat să iasă pe străzile orașului. De asemenea, primăria a înființat zece centre de prim ajutor în diferite cartiere ale Chișinăului, unde cetățenii pot obține apă potabilă și asistența necesară.
Кишинев люди город - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2024
Societate
Datele BNS: vezi care sunt ultimele statistici cu privire la durata medie de viață
Inspectoratul Principal pentru Situații de Urgență a instalat, de asemenea, corturi pentru a se proteja de căldură. Cetățenii sunt sfătuiți să evite călătoriile și expunerea prelungită la lumina directă a soarelui, în special în orele amiezii, și să reducă efortul fizic, antrenamentele intensive și alte activități în aer liber.
Salvatorii avertizează asupra riscului de incendii naturale. În acest sens, cetățenii sunt rugați să se abțină de la utilizarea focului în apropierea câmpurilor, a zonelor forestiere, precum și a zonelor de agrement, să nu dea foc vegetației uscate și gunoiului menajer pentru a curăța terenurile agricole și parcelele gospodăriilor.
Lucrătorilor din complexul agroindustrial, precum și lucrătorilor forestieri li s-a reamintit necesitatea de a respecta normele de securitate la incendiu. Pentru operațiunile de exploatare forestieră este permis doar echipamentul care a fost testat și îndeplinește cerințele tehnice stabilite.
În perioada caniculară a verii în Moldova există o restricție privind circulația transportului de mare tonaj. Atunci când temperatura aerului depășește +30 de grade Celsius, camioanele care cântăresc mai mult de 20 de tone sunt interzise între orele 10:00 și 20:00 pe anumite tronsoane de autostrăzi.
Fluxul de știri
0