Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Uniunea Europeană a suspendat procesul de integrare a Georgiei

© AP Photo / Zurab TsertsvadzeУчастники акции протеста оппозиции в Тбилиси
Участники акции протеста оппозиции в Тбилиси - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2024
Abonare
UE a suspendat procesul de integrare a Georgiei și a înghețat 30 de milioane de euro
CHIȘINĂU, 9 iul - Sputnik. Procesul de integrare a Georgiei în Uniunea Europeană a fost suspendat, a declarat ambasadorul UE la Tbilisi, Pavel Gerchinski.

"Intențiile actualului guvern georgian sunt neclare pentru liderii UE. Legea privind transparența influenței străine este în mod clar un pas înapoi. <...> De asemenea, retorica antioccidentală și antieuropeană este complet incompatibilă cu obiectivul declarat de aderare la UE. Din păcate, în acest moment, aderarea Georgiei la Uniunea Europeană a fost suspendată", a spus ambasadorul UE la Tibilisi.

În același timp, reprezentantul UE a calificat astfel de evenimente ca fiind triste.
El a adăugat că liderii UE așteaptă explicații din partea guvernului georgian.
De asemenea, UE a înghețat 30 de milioane de euro care urmau să fie trimise Ministerului georgian al Apărării pentru consolidarea capacităților de apărare.
"Acesta este doar primul pas, vor exista și alți pași. Sprijinul nostru direct acordat guvernului georgian va fi limitat și vom încerca să direcționăm sprijinul direct acordat guvernului georgian către societatea civilă și mass-media", a declarat Gerchinski.
Ambasadorul și-a exprimat speranța că, după alegerile parlamentare din octombrie, noul guvern georgian, "oricare ar fi el", va "începe din nou să lucreze serios" pentru integrarea în UE.
Alegerile parlamentare din republica transcaucaziană vor avea loc pe 26 octombrie.

Reacția Occidentului la legea privind agenții străini în Georgia

Țările occidentale au început să amenințe Georgia după ce această țară a adoptat legea " Cu privire la transparența influenței străine". Acest document prevede înregistrarea persoanelor juridice necomerciale și a instituțiilor media ale căror venituri, în special mai mult de 20 %, provin din străinătate.
În special, la sfârșitul lunii mai, secretarul de stat american Anthony Blinken a anunțat o revizuire multidimensională a cooperării cu Georgia. Washingtonul a anunțat, de asemenea, o nouă politică privind restricțiile privind vizele și a început să revizuiască toate programele de cooperare cu Tbilisi. În plus, Pentagonul și-a amânat exercițiile militare comune cu Georgia.
Uniunea Europeană a anunțat că va introduce măsuri din cauza adoptării legii și a mai spus că va refuza aderarea Georgiei la UE. Politicienii occidentali au declarat că legea contravine principiilor și valorilor europene.
Partidul de guvernământ din Georgia a calificat decizia SUA de a revizui relațiile drept comică și fără precedent, menționând că politica de șantaj și amenințare nu este în conformitate cu spiritul parteneriatului strategic.
Fluxul de știri
0