Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA au explicat de ce Ucraina nu poate adera acum la NATO

NATO - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2024
Abonare
Casa Albă: Țările NATO nu au voință politică ca Ucraina să se alăture alianței
WASHINGTON, 9 iulie - Sputnik. Aderarea Ucrainei la NATO necesită voință politică din partea membrilor alianței, în momentul de față nu există, potrivit unui comunicat al lui Michael Carpenter, asistent special al președintelui american și director pentru afaceri europene la Consiliul Național de Securitate al SUA.
„Întregul comandament (NATO - n.red.) este responsabil pentru sprijinirea Ucrainei în pregătirea militară, coordonare și logistică, ca parte a asistenței de securitate și a dezvoltării forțelor, care va fi puntea către aderarea Ucrainei la alianță... când va apărea voința politică. ”, a spus el reporterilor la un briefing.
Luni mai devreme, președintele polonez Andrzej Duda a recunoscut că țările NATO nu sunt unite în abordarea lor cu privire la problema apartenenței Ucrainei la alianță.
Anterior, France Press, citând o sursă diplomatică ucraineană, a raportat că șansele de a primi o invitație la NATO la summitul alianței de la Washington , care va avea loc de marți până joi, sunt practic zero, iar acest lucru este recunoscut și la Kiev . Un înalt oficial de la Casa Albă a spus că summitul va anunța acordurile alianței cu Ucraina în domeniile pregătirii militare, logisticii, suportului tehnic și sprijinului financiar. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut că noul pachet de ajutor pentru Ucraina, care este planificat să fie aprobat la Washington, precum și asistența pentru creșterea compatibilității armatei ucrainene cu standardele alianței vor deveni pentru Kiev „o punte către NATO în calitatea de membru.”
Președintele rus Vladimir Putin a remarcat că posibila aderare a Ucrainei la NATO este o amenințare la adresa securității Rusiei. El a subliniat că riscurile aderării Kievului la alianță sunt unul dintre motivele lansării operațiuni militare speciale.
Fluxul de știri
0