Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Pellegrini: negocierile privind Ucraina fără Rusia sunt sortite eșecului

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaПетер Пеллегрини
Петер Пеллегрини  - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2024
Abonare
Liderul slovac afirmă că negocierile privind Ucraina nu vor avea succes fără Rusia
CHIȘINĂU, 9 iul - Sputnik. Rusia trebuie să participe la evenimentele privind reglementarea conflictului din Ucraina în caz contrar aceste întâlniri sunt sortite eșecului, afirmă președintele slovac Peter Pellegrini.
"Dacă vrem să continuăm astfel de inițiative, cum a fost un summit privind pacea în Elveția, iar alte țări spun că vor să continue astfel de întâlniri, atunci cred că următoarele întâlniri fără participarea reprezentanților Rusiei sunt sortite eșecului", a declarat Pellegrini reporterilor la Washington, cu ocazia vizitei la Washington, unde a venit pentru a participa la un summit NATO.
Potrivit acestuia, este necesar să se vorbească despre pace cu ambele părți ale conflictului. Președintele slovac a menționat că mulți lideri sunt de acord cu acest lucru, deși nu doresc să vorbească public despre asta.
"Acestea (negocierile - n.r.) nu vor avea succes dacă sunt purtate doar cu Ucraina", a adăugat Pellegrini.
Cel de-al 75-lea summit aniversar al Alianței Nord-Atlantice are loc în perioada 9-11 iulie la Washington.
Anterior, președintele rus Vladimir Putin a făcut noi propuneri de pace pentru soluționarea conflictului din Ucraina, care prevăd recunoașterea statutului regiunilor Crimeea, Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia ca regiuni rusești, consolidarea statutului Ucrainei de stat nealiniat și fără arme nucleare, demilitarizarea, denazificarea acesteia și ridicarea sancțiunilor antirusești. Partea ucraineană a respins inițiativa.
De asemenea, Putin a menționat că mandatul lui Vladimir Zelenski a expirat și că legitimitatea sa nu poate fi restabilită prin niciun mijloc. Secretarul de presă al liderului rus, Dmitriy Peskov, a precizat că Putin nu a respins posibilitatea unor negocieri cu Ucraina, deoarece acolo existau alte autorități legitime.
Fluxul de știri
0