Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan: Rusia și Irakul au metode de îmbunătățire a relațiilor dintre Turcia și Siria

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaРабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику
Рабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2024
Abonare
Erdogan: Rusia și Irak au abordări pentru normalizarea relațiilor dintre Turcia și Siria
ANKARA, 8 iulie – Sputnik. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că Rusia și Irakul au „propriile lor abordări” cu privire la o probabilă întâlnire în Turcia pentru normalizarea relațiilor dintre Ankara și Damasc.
Erdogan a anunțat anterior că, împreună cu liderul rus Vladimir Putin, ar putea „extinde o invitație” președintelui sirian Bashar al-Assad pentru a începe un nou proces de normalizare a relațiilor dintre Ankara și Damasc.
"De îndată ce Bashar al-Assad va face un pas spre îmbunătățirea relațiilor cu Turcia, vom lua aceeași abordare față de el. Pentru că nu am fost dușmani cu Siria, ne-am întâlnit cu familiile lui Assad. Ne vom face invitația... Cu aceasta invitație dorim să îmbunătățim relațiile dintre Turcia și Siria la același nivel ca în trecut. Invitația noastră poate fi făcută în orice moment. În ceea ce privește întâlnirea din Turcia, domnul Putin are abordări pe această problemă”, a declarat reporterilor în avion la întoarcere din Germania.
Erdogan, comentând declarațiile lui Assad cu privire la normalizarea relațiilor dintre Siria și Turcia, a declarat săptămâna trecută că nu există motive pentru a nu stabili relații diplomatice între țări, conform lui, Ankara nu își stabilește un obiectiv de a se amesteca în afacerile interne ale Damascului.
Pe 26 iunie, Assad a declarat, în cadrul unei întâlniri cu reprezentantul special al președintelui rus Alexander Lavrentyev, că Siria este deschisă tuturor inițiativelor legate de relațiile sale cu Turcia și bazate pe respectul pentru suveranitatea țării.
În iunie, o sursă din cadrul autorităților de securitate siriene a declarat pentru RIA Novosti că punctul de control care separă zonele controlate de grupuri pro-turce și teritoriile aflate sub controlul autorităților siriene a început să funcționeze în modul de testare și se va deschide în cele din urmă pe 1 iulie.
Anterior, ziarul turc Aydınlık, citând surse, a relatat că delegațiile militare ale Turciei și Siriei, prin medierea Rusiei, au purtat negocieri la baza aeriană Khmeimim următoarea întâlnire este așteptată la Bagdad .
După cum a declarat Lavrentiev într-un interviu acordat RIA Novosti, Moscova a predat Ankarei și Damascului proiectul său de foaie de parcurs pentru normalizarea relațiilor dintre cele două părți, menționând că acestea pot face ajustări. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit anterior subiectele prioritare ale foii de parcurs, inclusiv rezolvarea problemei restabilirii controlului guvernului sirian în întreaga țară, asigurarea securității frontierei sirio-turce, eliminarea posibilității atacurilor transfrontaliere și teroriste infiltrare.
Fluxul de știri
0