Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fico a susținut inițiativa de pace a lui Orban

© AP Photo / Petr David JosekRobert Fico
Robert Fico - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2024
Robert Fico. Foto de arhivă
Abonare
Premierul slovac sprijină inițiativa de pace a lui Orban în timpul vizitei sale la Moscova și Kiev
CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. Premierul slovac Robert Fico a declarat că susține inițiativa de pace a omologului său ungar Viktor Orban, care a vizitat recent Kievul și Moscova.
"Ieri, la (un eveniment la castel - n.r.) Castelul Devin, mi-am exprimat sprijinul pentru inițiativa de pace a premierului ungar Viktor Orban, care a vizitat în scurt timp Kievul și Moscova. Conflictul din Ucraina nu are o soluție militară. Mă număr printre politicienii care susțin o încetare rapidă a focului și începerea negocierilor de pace între Ucraina, Rusia, SUA, China și Uniunea Europeană", a scris Fico pe pagina sa de Facebook*.
În opinia sa, dacă se favorizează escaladarea în locul discuțiilor de pace, conflictul din Ucraina ar putea trece la o etapă mai teribilă.
"Pacea nu va fi obținută prin niciun ultimatum, prin înaintarea unor condiții nerealiste. Negocierea păcii va fi extrem de dificilă, dar ar fi mai bine pentru întreaga lume dacă următoarele luni, poate ani de ucidere reciprocă ar fi înlocuite cu luni de negocieri dure care să conducă la o pace justă", a mai spus Fico.
El a mai adăugat că pacea ar oferi un impuls negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, pe care Slovacia o sprijină.
Vineri seara, Fico și-a făcut prima apariție publică în urma tentativei de asasinat de la mijlocul lunii mai. Premierul slovac a fost întâmpinat cu aplauze îndelungate la un eveniment de gală organizat la Castelul Devin din Bratislava cu ocazia Zilei Sfinților Chiril și Metodiu. El a vorbit în picioare și discursul său a durat aproximativ 20 de minute. Fico și-a exprimat admirația pentru prim-ministrul ungar Viktor Orban, care a vizitat Kievul și Moscova, adăugând că, dacă nu ar fi fost starea sa de sănătate, ar fi fost fericit să i se alăture.
*Activitățile Meta (rețelele sociale Facebook și Instagram) sunt interzise în Rusia ca fiind extremiste.
Fluxul de știri
0