Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sindicatele solicită Parlamentului să nu majoreze vârsta de pensionare pentru femei

© Sputnik / Mihai CarausPensionari într-un parc din Chișinău
Pensionari într-un parc din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2024
Pensionari într-un parc din Chișinău. Foto de arhivă
Abonare
Sindicatele sunt pentru stoparea majorării vârstei de pensionare pentru femei.
CHIȘINĂU, 6 iul - Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a elaborat și înaintat Parlamentului Republicii Moldova un proiect de modificare a Legii cu privire la sistemul de pensii, care prevede stoparea majorării vârstei de pensionare pentru femei de la 61 de ani sau instituirea unui moratoriu pentru o anumită perioadă.
"Astăzi, femeile care și-au început activitatea de muncă după 1990 sunt în pragul pensionării. Sunt femei care au lucrat în condiții nocive, într-o perioadă de tranziție dificilă, în condiții de muncă grele, cu salarii mici, pentru a avea un stagiu de asigurare de 34 de ani și ar fi corect să se pensioneze la 61 de ani. Mai mult, considerăm că vârsta anterioară de pensionare pentru femei trebuie păstrată", a declarat Angela Otean, șefa Comisiei pentru problemele femeilor din cadrul CNPF.
În 2016, a fost elaborat un calendar pentru creșterea treptată a vârstei de pensionare în Moldova. Acesta prevede că, începând cu 2017, la data de 1 iulie a fiecărui an se vor adăuga 6 luni la vârsta de pensionare pentru femei. Astfel, până în 2028, vârsta de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani.
CNSM și-a exprimat în mai multe rânduri opoziția față de intenția de a ridica vârsta de pensionare a femeilor la nivelul vârstei de pensionare a bărbaților. Potrivit activiștilor sindicali, nivelul de trai din Republica Moldova nu poate fi comparat cu cel din țările vecine, unde speranța de viață depășește 80 de ani.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, în 2022, speranța medie de viață pentru bărbații care vor atinge vârsta de 65 de ani în 2022 va fi de 12,0 ani, iar pentru femeile de aceeași vârstă - de 15,7 ani. În țările UE, speranța de viață la vârsta de 65 de ani pentru femei în 2022 este în medie de 21,1 ani.
Fluxul de știri
0