Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu vrea montarea mai rapidă a liniilor electrice cu România și formarea rezervei de gaz

© Photo : Preşedinţia Republicii MoldovaPreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2024
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov. Foto de arhivă
Abonare
Președintele țării a discutat cu ministrul Energiei despre pregătirile pentru iarnă și dezvoltarea sectorului energetic.
CHIȘINĂU, 6 iul - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat necesitatea de a urgenta finalizarea a trei linii electrice de transport cu România.
Este vorba despre liniile Vulcănești - Chișinău, Bălți - Suceava și Strășeni - Gutinaș. Potrivit președintelui, prima conexiune funcțională ar trebui să aibă loc deja în 2025. Un alt subiect de discuție a fost sectorul energiei regenerabile.
"Anul trecut, capacitatea instalată a centralelor care produc energie din surse regenerabile s-a dublat, iar ministrul a spus că, în viitorul apropiat, vom atrage investiții de aproape 200 de milioane de euro pentru construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice mari. Guvernul urmează ca în următorii trei ani să investească aproximativ 1,4 miliarde de lei pentru a-i ajuta pe locuitorii din aproape nouă mii de case să își reducă costurile la energie cu până la 40 la sută", a declarat Sandu.
Este important ca Moldova să fie pregătită pentru iarnă și să-și facă rezerve de gaze pentru echivalentul a 15 la sută din consumul anual, a spus președintele.
"Guvernul ar trebui să se asigure că liberalizarea pieței permite achiziționarea celui mai ieftin gaz de pe piață, astfel încât consumatorii să plătească cele mai mici facturi posibile la iarnă", a declarat Sandu la întrevederea cu ministrul Energiei.
Ea a făcut un apel către Ministerul Energiei să comunice mai des cu cetățenii și să ofere explicațiile necesare cu privire la deciziile luate.
Fluxul de știri
0