Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Reformatorul Pezeshkian a câștigat alegerile prezidențiale din Iran

© AP Photo / Vahid SalemiMasoud Pezeshkian
Masoud Pezeshkian  - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2024
Masoud Pezeshkian . Foto de arhivă
Abonare
Pezeshkian a câștigat alegerile prezidențiale din Iran obținând peste 16 milioane de voturi
CHIȘINĂU, 6 iul - Sputnik. Candidatul din aripa reformatoare Masoud Pezeshkian a câștigat turul doi al alegerilor prezidențiale din Iran, devenind al nouălea președinte al țării, a declarat Mohsen Eslami, șeful comisiei electorale a țării, structură afiliată Ministerului de Interne, fiind citat de agenția de presă SNN.
"Masoud Pezeshkian a obținut 16 milioane 384 mii 403 voturi, iar Saeed Jalili a obținut 13 milioane 538 mii 179 voturi. Pe această bază, Masoud Pezeshkian este declarat ales (președinte. - n.r.) în cadrul celui de-al 14-lea scrutin prezidențial din Republica Islamică Iran", a spus el.
Eslami a declarat că au fost numărate în total 30 de milioane 573.931 de voturi, iar prezența la vot a fost de 49,8 %.
Masoud Pezeshkian, acum în vârstă de 69 de ani, este un politician reformist și membru al parlamentului iranian în ultimele cinci legislaturi. Este medic de profesie și a fost ministru iranian al Sănătății și Educației Medicale în timpul celui de-al doilea mandat al președintelui Mohammad Khatami (2001-2005). Candidatul a mai concurat pentru președinție de două ori, însă, pentru prima dată, a ajuns în finală doar la aceste alegeri: în urmă cu 12 ani, el a decis să părăsească singur cursa, iar la alegerile din 2021, candidatura sa nu a fost aprobată de Consiliul de supraveghere iranian (cea mai înaltă cameră a parlamentului care supraveghează alegerile).
Președintele Iranului este al doilea cel mai important om politic din țară, după liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei. Responsabilitățile președintelui includ punerea în aplicare a dispozițiilor constituției și conducerea puterii executive. Noul președinte va stabili direcția generală a politicii externe a Iranului.
Fluxul de știri
0