Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Orban și-a explicat vizita la Moscova prin încercarea de a obține pacea în Ucraina

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2024
Viktor Orban. Foto de arhivă
Abonare
Premierul ungar este convins că vizita sa în Rusia "va avea consecințe politice în Occident".
CHIȘINĂU, 6 iul - Sputnik. Vizita la Moscova este dictată de interesele lumii și ale țării sale, chiar în ciuda posibilelor consecințe pentru el însuși în Occident, a declarat președintele ungar Viktor Orban, comentând discuțiile cu Vladimir Putin în capitala rusă.
"Sunt criticat pentru că sunt un prieten al lui Putin. Dar eu sunt un prieten al maghiarilor și, în al doilea rând, sunt un prieten al lumii. Acest lucru este foarte important de înțeles. Motivul pentru care vorbesc cu Putin este că sunt în căutarea celei mai scurte și rapide căi de a opri acest război", a declarat Orban publicației elvețiene Die Weltwoche la finalul vizitei sale la Moscova.
Premierul ungar a numit căutarea unei soluții la conflictul ucrainean "datoria sa creștină", chiar dacă călătoria sa la Moscova va avea consecințe politice pentru el personal în Occident.
El a precizat că nu a fost o experiență nouă pentru el, deoarece s-a mai întâlnit cu Putin. Premierul a spus că, din cauza trecutului istoric comun destul de complicat al Rusiei și Ungariei, în primele întâlniri "nu a fost ușor să găsim o bază pentru modul în care vom coopera în viitor".
Anterior, șeful diplomației UE, Josep Borrell, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au emis declarații în care au subliniat că Orbán nu reprezintă UE în arena externă și nu are un mandat european pentru a vizita Federația Rusă, în pofida faptului că țara sa a preluat președinția Consiliului UE pentru șase luni. Comisia Europeană a declarat că vizita lui Orban în Federația Rusă ar încălca unitatea Occidentului în ceea ce privește politica față de Ucraina.
Orbán a răspuns la criticile lui Borrell spunând că, din cauza " delirului birocraților de la Bruxelles ", eforturile de a stabili pacea în Ucraina nu funcționează.
Fluxul de știri
0