Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Fermierii găgăuzi trag alarma și cer ajutor de la Ministerul Agriculturii

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaRecoltarea cerealelor
Recoltarea cerealelor  - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2024
Recoltarea cerealelor . Foto de arhivă
Abonare
Grindina și seceta au provocat pagube semnificative asupra culturilor din Găgăuzia.
CHIȘINĂU, 6 iul - Sputnik. Producătorii agricoli din Găgăuzia au calculat pagubele cauzate de secetă și grindină pentru a cere ajutor de la Ministerul Agriculturii.
Comisiile pentru situații excepționale și-au încheiat activitatea în autonomie, iar datele obținute de acestea au fost sintetizate în departamentul regional al complexului agroindustrial.
Astfel, potrivit rezultatelor calculelor, 147 de întreprinderi agroindustriale din Găgăuzia au suferit de secetă și grindină în acest an. Din cele 20.727 de hectare de suprafețe afectate, 14.928 de hectare sunt de grâu și alte 3.824 de hectare sunt de orz.
De asemenea, au fost afectate culturile de mazăre, floarea-soarelui, rapiță, porumb, ovăz și sorg. Gradul de pierdere a culturilor variază între 10 și 100 la sută.
Șeful Departamentului Agriculturii din Găgăuzia l-a îndemnat pe ministrul Agriculturii și Alimentației, Vladimir Bolea, să ajute agricultorii.
Între timp, autonomia a recoltat deja aproximativ 70 la sută din cea de-a doua grupă de culturi. Până la începutul lunii iulie, aproximativ 34 de mii de hectare de grâu, orz și mazăre au fost deja recoltate. Aproximativ 30% din suprafețele de culturi de cereale și rapiță rămân să fie recoltate. Deocamdată nu există date cu privire la cantitatea culturilor recoltate.
Fermierii din Găgăuzia spun că condițiile meteorologice din sudul țării sunt favorabile pentru recoltare și speră în continuarea ploilor care vor permite "nu numai conservarea, dar și îmbunătățirea condițiilor" celei de-a doua grupe de pâine.
Fluxul de știri
0