Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Putin și Orban poartă discuții la Kremlin

© AP Photo / Valeriy SharifulinViktor Orban și Vladimir Putin
Viktor Orban și Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2024
Viktor Orban și Vladimir Putin. Foto de arhivă
Abonare
Putin s-a întâlnit cu premierul ungar Orban la Kremlin, în cadrul căruia vor avea loc discuții
CHIȘINĂU, 5 iul - Sputnik. Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban poartă discuții la Kremlin.
Liderul rus a declarat că se bucură să-l vadă pe șeful guvernului ungar la Moscova. În același timp, el a precizat că premierul ungar a sosit și în calitate de lider în cadrul Consiliului European.
Una dintre temele întâlnirii a fost reglementarea situației din Ucraina.
"Desigur, sunt gata să discut cu Dumneavoastră despre nuanțele pe această temă, mă aștept ca Dumneavoastră să mă familiarizați cu poziția Dumneavoastră, cu poziția partenerilor europeni", a spus Putin.
Liderul rus a adăugat că este gata să îi prezinte interlocutorului său detaliile propunerilor pe care le face Moscova.
La rândul său, Orban i-a mulțumit lui Putin pentru primire și a menționat că "această întâlnire este mai specială decât cea precedentă".

"Aș dori să folosesc această ocazie pentru a discuta cu Dumneavoastră o serie de probleme importante. Aș dori să vă cunosc poziția cu privire la chestiuni importante pentru Europa. <...> Numărul țărilor care pot discuta atât cu una, cât și cu cealaltă parte a conflictului (din Ucraina. - n.r.) scade rapid. În curând, Ungaria va fi singura țară din Europa care va putea vorbi cu toată lumea", a declarat prim-ministrul Ungariei.

Vorbind despre relațiile bilaterale, Putin a menționat că a existat o scădere de 35% a comerțului dintre Rusia și Ungaria.
"În general, este mult de lucru, avem proiecte solide în derulare", a adăugat el.
Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Orban, Bertalan Havasi, premierul a sosit la Moscova ca parte a unei "misiuni de pace".
Președinția semestrială ungară a Consiliului UE a început pe 1 iulie. În următoarea zi, Orban a efectuat prima sa vizită la Kiev din ultimii 12 ani, unde s-a întâlnit cu Vladimir Zelenski.
Premierul ungar a relatat că a cerut Kievului să ia în considerare o încetare a focului pentru a începe negocierile. La rândul său, șeful adjunct al biroului președintelui ucrainean, Ihor Zhovkva, a declarat că Kievul va căuta o soluționare a conflictului prin alte metode.
Orban a subliniat că problema păcii va fi principala în timpul președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene.
Fluxul de știri
0