Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Le Pen l-a acuzat pe Macron că pregătește o "lovitură de stat administrativă"

© AP Photo / Lewis JolyMarine Le Pen
Marine Le Pen - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2024
Marine Le Pen. Foto de arhivă
Abonare
Le Pen: Macron pregătește o lovitură de stat administrativă în urma eșecului electoral
CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Președintele francez Emmanuel Macron pregătește o "lovitură de stat administrativă" pe fundalul eșecului electoral al partidului său, a declarat liderul fracțiunii parlamentare "Uniunea Națională", Marine Le Pen, la postul de radio France Inter.
"Există zvonuri că președintele țării va lua în considerare mâine, adică cu patru zile înainte de turul al doilea, înlocuirea directorului general al poliției naționale, deși acesta trebuia să rămână în funcție până la sfârșitul Jocurilor Olimpice, și a directorului jandarmeriei naționale", a declarat politicianul.
Potrivit acesteia, scopul acestor numiri grăbite a fost acela de a-l împiedica pe liderul Rassemblement Nationale, Jordão Bardella, să poată conduce țara "așa cum dorește" în cazul în care partidul va obține majoritatea în turul al doilea al alegerilor parlamentare și el va câștiga funcția de premier.
"Aceasta este o formă de lovitură de stat administrativă", a subliniat Le Pen.
Journal du Dimanche a scris că Macron ar putea înlocui acești funcționari punând în locul lor apropiați de-ai săi. Se presupune că, în acest fel, președintele francez dorește să limiteze puterea unui eventual prim-ministru din partea opoziției. De asemenea, s-a relatat că Macron ar putea înlocui unii prefecți.
În primul tur, Rassemblement Nationale, împreună cu aliații săi din Partidul Republican, a obținut 33,15 % din voturi, ceea ce i-ar oferi până la 270 din cele 577 de locuri din parlament. Coaliția de stânga Noul Front Popular a obținut 27,99 %, în timp ce coaliția președintelui Emmanuel Macron s-a clasat pe locul al treilea cu 20,04 %.
Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 7 iulie.
Fluxul de știri
0