Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Companiile care vor dona produse alimentare pot fi scutite de unele impozite

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2024
Abonare
Agenții economici care vor dona alimente pentru a reduce risipa alimentară vor fi scutiți de unele impozite
CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. În Monitorul Oficial au fost publicate decretul de promulgare și legea pentru modificarea unor acte normative prin care agenții economici sunt încurajați să doneze alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a reduce risipa alimentară.
Prezenta lege va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, iar Guvernul este responsabil ca în decurs de jumătate de an de la data publicării prezentei legi în Monitoru Oficial să aducă actele sale normative în concordanță cu aceasta.
Conform sursei citate, vor putea fi donate o serie de produse alimentare care sunt sigure pentru consumul uman. Este vorba despre alimentele care și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar, produsele care nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă, produsele cu erori de etichetare, precum și în condițiile existenței unui excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.
Prin urmare, agentul economic care va dona alimente va beneficia de aceleași facilități și deduceri fiscale ca și în cazul reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale.
În Republica Moldova nu există date statistice privind risipa alimentară, însă rapoartele Serviciului Fiscal de Stat pentru anul 2022 arată că peste 800 de agenți economici casează drept pierderi și reziduuri în valoare de peste 1,4 miliarde de lei. Totodată, în mediu un locuitor al țării aruncă anual la gunoi circa 76 kg de mâncare.
Fluxul de știri
0