Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

În curând va avea loc o licitație pentru construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice

© Sputnik / Mihai CarausEoliene
Eoliene - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2024
Abonare
În curând va avea loc o licitație pentru construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 MW
CHIȘINĂU, 29 iun – Sputnik. Ministerul Mediului anunță că licitația pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu capacitatea totală de 165 MW va fi lansată săptămâna următoare, o decizie în acest sens fiind adoptată de comisia de licitație, condusă de ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Aceasta a aprobat documentația de licitație, care urmează a fi tradusă în limba engleză și publicată în atenția potențialilor investitori.
Până la lansarea licitației au fost organizate mai multe runde de discuții publice cu participarea companiilor private interesate de domeniu și asociații de business, care și-au expus poziția pentru îmbunătățirea condițiilor de participare și desfășurare a licitației.
Prin această licitație se așteaptă investiții de aproximativ 190 milioane de euro în construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice. Se estimează că după finalizarea procesului de conectare a centralelor electrice, ponderea energiei produse din surse regenerabile va crește de la 10% până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului de avea o pondere de 27% în consumul total până în 2030, țintă stabilită în proiectul Planului Național Integrat pentru Energie și Climă.
Conform cerințelor de participare simplificate și debirocratizate, câștigătorii concursurilor vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani, pentru energia electrică generată. Prețul fix garantat va fi determinat în cadrul procedurii de licitație și nu poate depăși prețul plafon în valoare de 1,5 lei/kWh eolian și de 1,67 lei/kWh solar, stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Pentru capacități mari de regenerabile a fost alocată o capacitate totală de 165 MW, împărțită după tehnologii – 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice. Depunerea, recepționarea cererilor, a ofertelor tehnice și financiare este preconizată, începând cu luna septembrie 2024, mai multe detalii urmând a fi oferite în anunțul de inițiere a procedurii de licitație care va fi publicat săptămâna viitoare.
Apă, servicii comunale, canalizare - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2024
Societate
la Bălți și Orhei apa și canalizarea vor costa mai scump
Fluxul de știri
0