Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Gerhard Schröder a fost chemat ca martor în cazul Nord Stream 2

© Sputnik / Aleksey Kudenko / Accesați arhiva multimediaГерхард Шредер
Герхард Шредер - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2024
Abonare
Fostul cancelar german Schröder a fost chemat la Landtag în cazul Nord Stream 2
BERLIN, 29 iunie - Sputnik. Fostul cancelar german Gerhard Schröder a fost chemat ca martor în ancheta cu privire la activitățile fondului de sprijinire a construcției Nord Stream 2 în Mecklenburg-Vorpommern, relatează Spiegel, citând comisia Landtag pentru investigarea activității fondului.
„Comisia de anchetă a parlamentului statului Mecklenburg-Vorpommern pentru clarificarea evenimentelor din jurul Klimastiftung MV (fondul de sprijin pentru climă Mecklenburg-Vorpommern - n.red.) dorește să-i asculte în calitate de martori pe premierul statului Manuela Schwesig și pe fostu cancelar german Gerhard Schröder”, scrie publicația.
Comisia a luat această decizie în cadrul unei ședințe închise vineri. Datele exacte ale audierilor sunt încă necunoscute.
În ianuarie 2021, parlamentul Mecklenburg-Vorpommern a aprobat cu o majoritate covârșitoare propunerea guvernului reprezentat de Schwesig de a crea un fond de sprijinire a gazoductului (Klimastiftung MV). Scopul său a fost de a sprijini proiecte pentru „protecția climei” și conservarea naturii. Schwesig a declarat că fondul va avea un mandat limitat în timp pentru a sprijini finalizarea Nord Stream 2.
Potrivit presei germane, această structură a fost finanțată de Gazprom și a acționat ca intermediar în încheierea de acorduri cu companii care erau gata să finalizeze construcția gazoductului cu puțin timp înainte de atacurile teroriste care au avut loc asupra lor. Este specificat că toate acestea s-ar fi întâmplat în eludarea sancțiunilor SUA .
Nord Stream 2 se întinde de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania și este format din două șiruri cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Construcția sa a fost finalizată în totalitate în septembrie 2021, lucrările la lansare erau în curs de desfășurare, care au inclus atât măsuri tehnice, cât și obținerea aprobărilor de reglementare, în primul rând de la autoritățile germane. Cu toate acestea, guvernul german, după ce Rusia a recunoscut suveranitatea DPR și LPR în februarie 2022, a oprit certificarea. În plus, Trezoreria SUA a impus în același timp sancțiuni operatorului proiectului Nord Stream 2 AG și directorului său executiv Matthias Warnig .
Și pe 27 septembrie 2022, o explozie a dezactivat una dintre cele două linii ale Nord Stream 2, a doua nefiind avariată. În aceeași zi, exploziile au distrus ambele linii ale conductei paralele de export de gaze, Nord Stream.
Fluxul de știri
0