Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Statele Unite nu au reușit să facă față rolului de lider mondial, a spus Dodon

© Sputnik / Rodion ProcaIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2024
Abonare
Dodon: Statele Unite n-au reușit să facă față rolului de lider, respectând în mod selectiv principiile ONU
CHIȘINĂU, 28 iun – Sputnik. Statele Unite nu au reușit să facă față rolului de lider mondial, demonstrând constant aderarea selectivă la principiile ONU, a declarat pe blogul său fostul președinte al Moldovei, liderul Partidului Socialiștilor, actualmente în opoziție, Igor Dodon.
Liderul socialiștilor moldoveni a vorbit vineri la unul dintre panourile de discuții la o conferință desfășurată în China cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la proclamarea celor Cinci Principii ale Coexistenței Pașnice. În discursul său, publicat pe propriul blog, el a remarcat că evenimentele care au loc în lume pot fi calificate drept prăbușirea definitivă a ordinii mondiale care s-a dezvoltat în ultimele decenii.
„Astăzi a devenit clar pentru toată lumea: Statele Unite ale Americii nu au reușit să facă față rolului de lider mondial liderul nu poate fi un stat care demonstrează constant aderarea selectivă la principiile ONU”, a spus Dodon.
Potrivit acestuia, primul principiu pe care Washington-ul îl încalcă sistematic este principiul neamestecului în treburile interne ale statelor suverane.
„Principiul reflectat în Carta ONU, în Declarația Principiilor Dreptului Internațional, în Actul Helsinki și în alte documente internaționale importante”, a subliniat Dodon.
Cele cinci principii ale coexistenței pașnice - Acordul India-China Tibet semnat în 1954. Conform formulării premierului de atunci al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Zhou Enlai, principiile includeau respectul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială, neagresiunea reciprocă, neamestecul în treburile interne ale celuilalt, egalitatea, beneficiu și conviețuire pașnică.
Alexei Lungu - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2024
Politică
Lungu a îndemnat moldovenii să nu permită UE să ne „mestece și apoi să ne scuipe” țara
Fluxul de știri
0