Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Recean: Moldovenii își vor confirma în toamnă dorința de integrare europeană

© Sputnik / Rodion ProcaDorin Recean
Dorin Recean - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2024
Abonare
Prim-ministrul Recean: în toamnă, moldovenii își vor confirma dorința de integrare europeană
CHIȘINĂU, 26 iun – Sputnik. Premierul Moldovei Dorin Recean și-a exprimat încrederea că în toamnă, la referendum, cetățenii își va confirma dorința de integrare europeană.
„Cetățenii Moldovei sunt adevărați campioni ai procesului de integrare europeană a țării noastre... În toamnă, voința poporului ne va confirma viitorul.Iar Uniunea Europeană ne poate ajuta să devenim rapid o țară puternică, independentă, în care pacea și prosperitatea sunt garantate”, a spus Recean la o conferință de presă după prima ședință interguvernamentală Moldova – UE .
Potrivit acestuia, fiecare capitol închis de negocieri va însemna rezultate vizibile, legi corecte și previzibile, instituții eficiente și servicii publice de calitate.
„Vom accelera utilizarea oportunităților oferite de programele sectoriale UE la care participă Moldova. Conferințele interguvernamentale, negocierile capitol cu ​​capitol, discuțiile dintre instituțiile noastre și instituțiile europene sunt norma la care ne străduim de mult timp. Nu doar visăm la o lume liberă, dar devenim parte din ea”, a subliniat premierul.
Anterior, o sursă europeană de rang înalt a declarat că UE va lansa oficial negocierile cu Moldova și Ucraina privind aderarea la Uniunea Europeană abia pe 25 iunie, negocierile de fond vor începe mai târziu, de obicei peste un an.
Statutul unei țări candidate la UE, precum și începerea negocierilor, nu înseamnă neapărat că țara va adera la Uniunea Europeană, de asemenea, aceste măsuri nu obligă Bruxelles-ul la nimic . Turcia este în statut de candidat din 1999 și „desfășoară” negocieri de aderare cu UE din 2005, Macedonia de Nord este candidată din 2005, Muntenegru din 2010, Serbia din 2012. Croația a fost ultima țară care a aderat la UE în 2013, procesul a durat 10 ani.
Fluxul de știri
0