Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Recean dorește ca presa să vorbească despre avantajele UE „de dimineața până seara”

© Sputnik / Rodion ProcaDorin Recean
Dorin Recean - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2024
Abonare
Premierul Republicii Moldova a cerut presei să vorbească despre avantajele UE de dimineața până seara
CHIŞINĂU, 26 iunie - Sputnik. Premierul moldovean Dorin Recean a declarat că mass-media din Republica Moldova ar trebui să spună publicului de dimineață până seara despre beneficiile aderării la UE, precum și ce ar trebui să facă societatea pentru ca țara să fie pregătită să adere la UE până în 2030.
Pe 24 decembrie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că intenționează să candideze pentru un al doilea mandat la președinție, în plus, a inițiat parlamentul să organizeze un referendum pentru ca cetățenii să își poată exprima opinia cu privire la aderarea republicii la Uniunea Europeană. Referendumul va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
„Presa din Moldova trebuie să explice de dimineața până seara societății care sunt beneficiile și ce ar trebui să facă societatea pentru a fi siguri că până în 2030 vom fi pregătiți să aderăm la UE”, a spus Recean, răspunzând la întrebarea dacă autoritățile au un plan B în cazul în care referendumul privind integrarea europeană eșuează.
El a menționat că vrea să privească referendumul cu optimism, pentru că știe cât de mult s-a depus în procesul de integrare europeană a țării.
„Toți, ca societate, trebuie să facem un efort pentru a construi UE acasă – condiții de muncă, condiții de viață, medicină, servicii sociale – pentru a putea face Moldova parte a UE”, a adăugat Recean.
Anterior, o sursă europeană de rang înalt a declarat că UE va lansa oficial negocierile cu Moldova și Ucraina privind aderarea la Uniunea Europeană abia pe 25 iunie, negocierile de fond vor începe mai târziu, de obicei peste un an.
Statutul unei țări candidate la UE, precum și începerea negocierilor, nu înseamnă neapărat că țara va adera la Uniunea Europeană, de asemenea, aceste măsuri nu obligă Bruxelles-ul la nimic . Turcia este în statut de candidat din 1999 și „desfășoară” negocieri de aderare cu UE din 2005, Macedonia de Nord este candidată din 2005, Muntenegru din 2010, Serbia din 2012. Croația a fost ultima țară care a aderat la UE în 2013, procesul a durat 10 ani.
Fluxul de știri
0