Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Casa Albă a recunoscut lipsa de consens în G7 cu privire la problema activelor rusești

© AFP 2024 / LUDOVIC MARINПеред церемонией фотографирования участников саммита по Украине в Швейцарии
Перед церемонией фотографирования участников саммита по Украине в Швейцарии - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2024
Abonare
Casa Albă a recunoscut lipsa de consens în G7 cu privire la problema activelor rusești
CHIȘINĂU, 26 iunie - Sputnik.Casa Albă a recunoscut că nu există „absolut niciun” consens în G7 cu privire la ce să facă cu cea mai mare parte a activelor înghețate ale Rusiei.
„În acest moment, nu există absolut niciun consens în G7 cu privire la ce trebuie de făcut cu suma principală”, a declarat Michael Carpenter, director pentru afaceri europene la Consiliul Naţional de Securitate al SUA.
Anterior, G7 a convenit asupra unui împrumut de 50 de miliarde de dolari Ucrainei , care va fi rambursat din dobânda la activele rusești înghețate în Occident.
Carpenter a cerut continuarea discuțiilor colective asupra problemei.
După începerea operațiunii militare ruse în Ucraina, UE și țările G7 au înghețat aproape jumătate din rezervele valutare ale Federației Ruse, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro. Peste 200 de miliarde de euro sunt în UE, în principal în conturile Euroclear belgiană - unul dintre cele mai mari sisteme de decontare și compensare din lume.
Ministerul rus de Externe a numit înghețarea activelor rusești în Europa drept furt, menționând că UE vizează nu doar fondurile persoanelor fizice, ci și bunurile de stat ale Rusiei. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia va răspunde dur în cazul confiscării bunurilor rusești înghețate în Occident. Potrivit acestuia, Federația Rusă are și posibilitatea de a nu returna fondurile pe care țările occidentale le-au păstrat în Rusia.
De asemenea, Moscova a declarat în repetate rânduri că Rusia va face față presiunei de sancțiuni pe care Occidentul a început să o exercite asupra Federației Ruse în urmă cu câțiva ani și continuă să o intensifice. Moscova a menționat că Occidentului îi lipsește curajul de a admite eșecul sancțiunilor anti-ruse. În țările occidentale, s-au exprimat în mod repetat opiniile conform cărora sancțiunile sunt ineficiente. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că politica de izolare și slăbire a Rusiei este o strategie pe termen lung a Occidentului, iar sancțiunile au dat o lovitură gravă întregii economii globale.
Fluxul de știri
0