Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Hollande: Macronismul a luat sfârșit în Franța

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaПрезидент Франции Франсуа Олланд
Президент Франции Франсуа Олланд - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2024
Abonare
Fostul președinte francez Hollande a declarat că macronismul a luat sfârșit în țară
PARIS, 23 iunie –Sputnik. Macronismul a luat sfârșit în Franța, a declarat sâmbătă fostul președinte Francois Hollande, care a condus țara din 2012 până în 2017 .
„Cred că (ex-prim-ministru – n.red.) Édouard Philippe a rezumat cel mai bine situația, adică Macronismul a luat sfârșit, s-a terminat”, a spus el într-un interviu acordat Agenției Franceze Presa.
Edouard Philippe conduce partidul centrist Horizons, care face parte din coaliția prezidențială. Anterior, politicianul a spus că, prin dizolvarea parlamentului, Macron „a ucis majoritatea prezidențială”. Potrivit lui Philippe, Macron, care nu a reușit să câștige majoritatea absolută la alegerile parlamentare din 2022, va primi și mai puține locuri după noul vot.
Pe acest fond, Hollande a spus că a venit momentul reconstrucției în țară. Potrivit fostului președinte, Macronismul a costat scump Franța din punct de vedere politic, dăunând partidelor și opiniei publice.
Săptămâna trecută, François Hollande și-a anunțat candidatura pentru alegerile pentru Adunarea Națională (camera inferioară a parlamentului francez).
La alegerile din 9 iunie pentru Parlamentul European din Franța, partidul de dreapta Adunarea Națională a fost de peste două ori mai mare decât coaliția de susținători ai președintelui Macron, obținând 31,36% din voturi. Macron a anunțat ulterior dizolvarea Adunării Naționale, camera inferioară a parlamentului francez și organizarea de alegeri parlamentare anticipate în două tururi - 30 iunie și 7 iulie. Potrivit sondajelor, mai mult de o treime dintre francezi sunt pregătiți să voteze pentru partidul de extremă-dreapta Adunarea Națională, în timp ce coaliția prezidențială ar putea primi mai puțin de 20% din voturi.
Fluxul de știri
0