Educație
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre procesul de studii, problemele din învățământ și provocările din acest sector.

Condițiile de desfășurare a examenelor în școlile din Moldova vor fi modificate

© Sputnik / Сергей Орлов / Accesați arhiva multimediaСдача экзамена
Сдача экзамена - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2024
Abonare
Ministerul Educației a anunțat rezultatele testelor de examen a elevilor de clasa a IX-a.
CHIȘINĂU, 23 iunie – Sputnik. Ministerul Educației intenționează să organizeze centre speciale pentru promovarea nu numai a examenelor de licență, ci și pentru absolvenții de liceu și elevii de clasa a IX-a. Diferența va fi că aceste teste nu vor fi monitorizate video.
În această săptămână, ministerul a efectuat un audit aleatoriu al rezultatelor examenelor finale ale elevilor care au absolvit clasa a IX-a. Potrivit șefului departamentului, Dan Perciun, în evaluarea muncii de către examinatori au fost identificate o serie de încălcări.
În cadrul campaniei de monitorizare, au fost verificate 4.140 de teste în opt regiuni ale Moldovei, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din numărul total.
„Vechea practică proastă de a nota testele de examen încă persistă. Au existat cazuri în care scorul a fost majorat cu 15 puncte pe o scală de 50 de puncte, adică cu 30%”, a spus ministrul la un briefing.
Au fost identificate probleme și erori de evaluare în școlile din raioanele Kahul, Rezina și Dubăsari. În probele de examen a elevilor din școlile din aceste circumscripții, cea mai mare diferență a fost găsită între punctele acordate și nota finală - de la 5 la 15. În 13 instituții din aceste raioane, toate lucrările de testare sunt supuse unei reevaluări complete.
Potrivit lui Perciun, testele de examen au fost publicate public în opt săli de sport anul acesta. Ministrul a menționat că a fost declanșată o anchetă pentru a stabili cine este vinovat pentru scurgerea de informații.
„Mesajul pe care vrem să-l transmitem foarte clar birourilor districtuale este că nu este nevoie să încercăm să transferăm responsabilitatea asupra copiilor. Responsabilitatea revine în primul rând adulților care au permis ca aceste teste să ajungă să fie publicate”, a spus Perciun.
Ca o soluție a problemei, Ministerul Educației intenționează să recruteze voluntari și să efectueze o reexaminare la scară largă a testelor de examen anul viitor.
Fluxul de știri
0