Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Eliminarea impozitului pe venit și a accizelor, TVA în jumătate - propunere oficială

© Sputnik / Georgy Zelma / Accesați arhiva multimediabaterii solare, imagine simbolică
baterii solare, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2024
Abonare
Eliminarea impozitului pe venit și a accizelor, TVA în jumătate - propunerea oficială a Ministerului Energiei
CHIȘINĂU, 20 iun – Sputnik. Ministerul moldovean al Energiei a anunțat că propune eliminarea impozitului pe venit la facturare netă, reducerea TVA-ul cu 50% la pompe de căldura și eliminarea accizelor la bioetanol.
Această propunere a fost prezentată detaliat într-un comunicat făcut public în legătură cu publicațiile legate de propunerea Ministerului Energiei în contextul proiectului politicii fiscale și vamale pentru anul 2025 de majorare a accizelor la combustibili. Instituția a făcut o serie de precizări.
Ministerul Energiei a avut mai multe propuneri la proiectul politicii fiscale și vamale, orientate către stimularea tehnologiilor de valorificare a energiei regenerabile și, într-un final, de decarbonizare a sectorului energetic. Una dintre acestea ține de un grafic mai ambițios de aliniere a accizelor pentru combustibilii fosili la nivelul celor aplicate în Uniunea Europeană. Această propunere a fost respinsă, însă, de către Ministerul Finanțelor, care are deja un calendar de majorare a accizelor la motorină și benzină.
O altă propunere a Ministerului Energiei vrea să stimuleze utilizarea de biocombustibili în transportul auto, care este responsabil de cca 35% din consumul final de energie în Republica Moldova. Mai mult, Republica Moldova are ținta de 9% în sectorul transportului pentru consum din surse regenerabile până în 2030. Astfel, Ministerul Energiei a propus scutirea de accize a amestecurilor de alcool etilic utilizate ca materii prime, mai exact în producția de biocombustibili precum bioetanolul destinat consumului în autovehicule.
O astfel de modificare ar contribui la reducerea consumului de combustibil la nivel de țară, diminuarea impactului asupra mediului prin reducerea emisiilor cu efect de seră, dar ar genera și noi locuri de muncă și ar stimula dezvoltarea sectorului de biocarburanți, sector încă neexploatat dar cu mult potențial. În Republica Moldova se produc anual peste 20 de mii de tone de bioetanol, iar acesta este practic în întregime exportat. Între timp, în 2023 au fost importate peste 907 mii tone produse petroliere.
La nivelul continentului european, benzina are deja în componența sa 6,8% bioetanol, în Statele Unite până la 10%, iar România din 1 iunie 2023 a introdus obligația de a avea 10% bioetanol in benzină și 6,5% în motorină. Strategia Energetică a Republicii Moldova, adoptată în 2013 prevedea ca bioetanolul să constituie 6% din volumul benzinei către anul către anul 2015 și 10% în anul 2020, obiective care nu au fost atinse.
Totodată, Ministerul Energiei a propus scutirea de impozit pe venit pentru persoanele fizice care și-au instalat panouri fotovoltaice în baza mecanismului facturare netă. Prin scutirea de impozit, se oferă un stimulent pentru cetățeni să investească în tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile. În țările UE, de exemplu în România, persoanele fizice sunt scutite de impozitul pe venit dacă instalația electrică nu depășește 27 kW. În Moldova persoanele fizice plătesc impozit pe venit pentru energia livrată în rețea, fiind într-o situație inechitabilă față de întreprinderi, care pot amortiza investiția în panouri fotovoltaice. Astfel, această scutire ar duce la o creștere a numărului de instalații de energie solară și la reducerea emisiilor de carbon.
O altă propunere a Ministerului Energiei vizează reducerea cotei TVA până la 8% la pompele de căldură, astfel creându-se o paritate fiscală față de gazele naturale, la care se aplică o cotă similară a TVA. Pompele de căldură sunt o alternativă ecologică la sistemele tradiționale de încălzire, iar stimulentul fiscal va încuraja dezvoltarea unei noi piețe și electrificarea sectorului de încălzire, precum și încurajarea consumului de energie regenerabilă.
Ministerul Finanțelor al RM - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2024
Economie
MF al RM a finalizat recepționarea propunerilor pentru politica bugetar-fiscală
Fluxul de știri
0