Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Business Insider: Conferința de pace privind Ucraina a dovedit succesul lui Putin

© AFP 2024 / LUDOVIC MARINПеред церемонией фотографирования участников саммита по Украине в Швейцарии
Перед церемонией фотографирования участников саммита по Украине в Швейцарии - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2024
Abonare
BI: conferința despre Ucraina din Elveția a dovedit succesul diplomației lui Putin
MOSCOVA, 18 iunie – Sputnik. Lipsa unanimității la conferința despre Ucraina din Elveția a dovedit succesul diplomației președintelui rus Vladimir Putin, scrie Business Insider.
„Conferința a fost una dintre cele mai importante încercări de până acum de a găsi un acord asupra căilor către pace. Dar există câteva probleme serioase. <...> Unii analiști oferă un calcul mai cinic, spunând Business Insider că o serie de țările încearcă pur și simplu să-și acopere pariurile refuzând să nu sprijine nici Rusia, nici Ucraina <...> Pentru Putin, o astfel de neutralitate este o dovadă de succes”, se spune în material.
Potrivit autorilor, este semnificativ faptul că Arabia Saudită , Brazilia (care nu a participat oficial la conferință, dar a trimis o delegație), India și Africa de Sud nu au semnat documentul în urma summit-ului. În plus, țările influente non-occidentale au refuzat să susțină sancțiunile anti-ruse impuse anterior de Statele Unite, adaugă autorul articolului.
„În ultimul an, Rusia a organizat conferințe cu țări africane și din America Latină, urmărește să extindă grupul BRICS de mari economii non-occidentale, considerându-l ca un bastion împotriva puterilor occidentale”, rezumă articolul.
Elveția a ținut o conferință despre Ucraina în perioada 15-16 iunie în apropiere de orașul Lucerna, în stațiunea Bürgenstock. Peste 90 de țări, dintre care jumătate sunt din Europa , precum și opt organizații și-au confirmat participarea la eveniment. În același timp, comunicatul final nu a fost semnat de 11 state: Armenia , Bahrain , Brazilia, India, Indonezia , Libia , Mexic , Arabia Saudită, Africa de Sud, Thailanda și Emiratele Arabe Unite. Irakul şi Iordania şi - au retras ulterior semnăturile din comunicat .
Președintele SUA Joe Biden , precum și președintele chinez Xi Jinping și președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva nu au participat la conferință. Elveția nu a adresat o invitație Rusiei; Moscova nu ar fi participat în niciun caz. Kremlinul a declarat că căutarea de opțiuni pentru a rezolva situația din conflictul ucrainean fără participarea Rusiei este absolut fără logică și inutilă.
Comunicatul comun care urmează după conferință solicită restituirea controlului asupra centralei nucleare Zaporojie la Kiev și conține, de asemenea, solicitări pentru libera circulație în Marea Neagră și Azov , pentru schimbul și eliberarea tuturor prizonierilor de război. Documentul vorbește și despre necesitatea dialogului între toate părțile pentru a pune capăt conflictului.
Rusia va înceta imediat focul și își va declara pregătirea pentru negocieri după retragerea trupelor de la Kiev de pe teritoriul regiunilor LPR , RDP , Herson și Zaporojie , a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin. Șeful statului a menționat că Kievul trebuie, de asemenea, să notifice oficial refuzul planurilor de aderare la NATO , recunoaște statutul rus de noi regiuni, Republica Crimeea și Sevastopol , ceea ce implică ridicarea tuturor sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Pentru o soluționare pașnică, Moscova are nevoie de un statut neutru, nealiniat și fără energie nucleară pentru Ucraina.
Fluxul de știri
0