Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova a semnat declarația finală a summitului din Elveția, țările BRICS au refuzat

© AP Photo / Virginia MayoФлаги Украины и ЕС в здании Европейского парламента в Боюсселе
Флаги Украины и ЕС в здании Европейского парламента в Боюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 17.06.2024
Abonare
Nu toți participanții la summitul privind Ucraina din Elveția au semnat declarația finală.
CHIȘINĂU, 17 iunie - Sputnik. Moldova a semnat declarația finală cu privire la rezultatele Conferinței privind Ucraina din Elveția, în timp ce unele dintre țările participante la conferință au refuzat să facă acest lucru.
Astfel, 79 de țări din cele 91 prezente au semnat documentul. Printre cele care au refuzat: membrii BRICS, și anume Brazilia, India, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, precum și Armenia, Bahrain, Vatican, Indonezia, Libia, Mexic, Arabia Saudită, Slovacia, Thailanda și Vatican.
În lista țărilor europene care au semnat declarația finală, pe lângă Republica Moldova, se află România, Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Austria, Belgia, Franța, Finlanda, Ungaria, Italia, Spania și alte state. Lista țărilor a fost afișată de către organizatorii evenimentului pe ecranele din centrul de presă din Bürgenstock.
Textul comunicatului, citat de presa internațională, solicită eliberarea tuturor prizonierilor de război, respectarea integrității teritoriale a Ucrainei, dialogul între părți, menținerea securității alimentare, a securității nucleare și convocarea unei a doua conferințe.
"Securitatea alimentară globală depinde de producția și aprovizionarea neîntreruptă cu alimente. În acest sens, transportul maritim comercial liber, complet și sigur, precum și accesul la porturile maritime din Mările Neagră și Azov, sunt esențiale. Atacurile împotriva navelor comerciale în porturi și de-a lungul întregului lor traseu, precum și împotriva porturilor civile și a infrastructurii portuare civile sunt inacceptabile", se arată în document.
Republica Moldova a fost reprezentată la conferință de președintele Maia Sandu. În discursul său, aceasta a reiterat "angajamentul de neclintit al Republicii Moldova față de restabilirea păcii în Ucraina și în Europa". O astfel de pace care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei".
"În ceea ce privește securitatea alimentară: noi promovăm exportul de cereale din Ucraina pe piețele mondiale, ceea ce este deosebit de important pentru țările în care securitatea alimentară rămâne o problemă stringentă", a mai spus Sandu.
În opinia sa, "prin integrarea Moldovei, Ucrainei și a altor țări candidate la UE, consolidăm bazele păcii, securității și prosperității comune".
"În încheiere, vreau să fiu clară: pacea Ucrainei este pacea Moldovei - și, în această lume interconectată, pacea globală nu poate exista fără aceasta. Numai uniți, pe toate continentele, putem să asigurăm un viitor pașnic pentru toți.", a declarat Sandu.
Conferința privind Ucraina s-a desfășurat în perioada 15-16 iunie în stațiunea Bürgenstock de lângă Lucerna și a reunit 92 de țări și 55 de șefi de stat, precum și opt organizații, printre care UE, Consiliul Europei și ONU.
Moscova nu a primit nicio invitație la summit. După cum a subliniat Kremlinul, este absolut ilogic și inutil să se caute modalități de rezolvare a crizei ucrainene fără participarea Rusiei.
Președintele american Joe Biden, președintele chinez Xi Jinping, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și liderii multor alte țări nu au venit în Elveția.
Președintele rus Vladimir Putin a prezentat săptămâna trecută o nouă propunere de rezolvare a conflictului, potrivit căreia regimul de la Kiev trebuie să își retragă trupele de pe întregul teritoriu al noilor regiuni rusești - Republica Populară Lugansk, Republica Populară Donețk, regiunile Herson și Zaporojie - pentru a începe negocierile de pace. Putin a declarat că, de îndată ce Ucraina va accepta această condiție, ostilitățile vor înceta.
De asemenea, Ucraina trebuie să notifice oficial despre renunțarea la planurile sale de a adera la NATO, să-și fixeze statutul de țară neutră, nealiniată și liberă de arme nucleare, este necesară demilitarizarea și denazificarea țării.
Fluxul de știri
0