Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Marșul LGBT* din Chișinău: prezență sporită a poliției și steaguri ale UE

© Sputnik / Rodion ProcaМарш ЛГБТ в Кишиневе
Марш ЛГБТ в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2024
Abonare
Susținătorii LGBT* au mărșăluit din nou la Chișinău, precum și protestatarii care sunt împotriva homosexualității.
CHIȘINĂU, 16 iun - Sputnik. Duminică, la Chișinău a avut loc un marș al susținătorilor LGBT*, fiind și un eveniment de totalizare a festivalului "Moldova Pride" care a durat o săptămână.
Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul general "Taxe de la noi, legi de la stat". Anterior, organizatorii marșului au menționat că reprezentanții LGBT* așteaptă ca statul să adopte o lege privind legalizarea cuplurilor LGBT* și recunoașterea legală a genului pentru persoanele transgender. În cadrul festivalului, pentru prima dată în Moldova a avut loc o conferință a părinților copiilor LGBT*.
Potrivit informațiilor oficiale, marșul reprezentanților LGBT* din acest an nu a avut un singur organizator ca până acum. De data aceasta, marșul a reunit mai multe ONG-uri implicate în promovarea comunității LGBT*.
Înainte de începerea marșului, unități întărite de poliție au fost aliniate de-a lungul întregului traseu pe care s-a desfășurat marșul.
Participanții au mărșăluit de-a lungul uneia dintre arterele centrale ale Chișinăului, pe strada București. Ei au purtat steaguri și umbrele curcubeu, precum și steaguri ale UE, Ucrainei și Poloniei.
Cu câteva ore înainte de marș, credincioșii ortodocși s-au adunat la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului pentru a protesta față de faptul că în Republica Moldova nu există o interdicție privind propaganda LGBT*. Contramanifestanți au mărșăluit, de asemenea, spre strada București, strigând "Rușine!" și "Moldova nu este Sodoma".
O altă acțiune de protest a fost organizată de tinerii activiști ai blocului de opoziție "Victoria". Aceștia cu costume de bioapărare cu care au mers în urma marșului au efectuat o "dezinfecție" simbolică a străzii pe care se deplasa coloana de manifestanți. De asemenea, protestatarii s-au pronunțat împotriva propagandei LGBT* din Republica Moldova.
Poliția a creat cordoane pentru a preveni ciocnirile dintre participanți la marș și contramanifestanți.
Marșul LGBT de la Chișinău se desfășoară anual din 2012. O excepție a fost făcută doar în timpul pandemiei. An de an, numărul participanților la Pride este în creștere.
* organizație considerată ca mișcare extremistă care a fost interzisă în Rusia
Fluxul de știri
0