Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Casa Albă a refuzat să garanteze respectarea acordului cu Kievul

© AP Photo / Patrick SemanskyJake Sullivan
Jake Sullivan - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2024
Abonare
Casa Albă nu promite respectarea acordului cu Kievul în timpul exercitării mandatului de către noul președinte
CHIȘINĂU, 16 iun - Sputnik. Actuala administrație americană nu poate garanta că Washingtonul va respecta acordul de securitate cu Ucraina în cazul în care președintele va fi înlocuit, a declarat consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, în marja summitului din Elveția, citat de serviciul de presă al Casei Albe.
Oficialul a menționat că acordurile încheiate de un guvern pot fi modificate de noile autorități, ceea ce este valabil nu numai pentru SUA, ci și pentru alte țări.
"Nu pot schimba acest fapt imuabil. Și nu voi induce pe nimeni în eroare spunând că, odată ce ceva este scris, este pentru totdeauna gravat în piatră. Dar ceea ce vă voi spune este că totalitatea dovezilor arată că, atunci când Statele Unite încheie un acord obligatoriu cu o altă țară pe termen lung, avem tendința de a respecta aceste angajamente, indiferent de schimbările din administrație", a declarat Sullivan.
Statele Unite și Ucraina au semnat joi un acord privind garanțiile de securitate. Documentul, după cum a explicat cu o zi înainte administrația americană, nu include niciun angajament din partea Washingtonului de a-și folosi forțele pentru a apăra Ucraina. De asemenea, nu conține nicio obligație monetară pentru partea americană.
În același timp, acordul conține o prevedere privind intenția administrației Biden de a colabora cu Congresul pentru a-și îndeplini angajamentele de securitate, inclusiv "finanțarea pe termen lung" pentru Ucraina.
Acordul stipulează că, în următorii 10 ani, SUA vor continua să instruiască armata ucraineană, să consolideze cooperarea în domeniul producției de arme și echipamente și să extindă schimbul de informații.
Fluxul de știri
0