Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Autoritățile anunță că veniturile bugetului de stat al țării au crescut cu 9% în 2023

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2024
Abonare
Guvernul a prezentat Parlamentului un raport privind realizarea bugetului de stat al Republicii Moldova pentru anul 2023.
CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Veniturile bugetului de stat al Moldovei în 2023 au crescut cu 9% față de 2022, datele au fost prezentate în Parlament în cadrul audierii raportului privind executarea bugetului de stat pentru anul trecut.
Partea preponderentă a veniturilor - 87,3 la sută - este constituită din venituri din impozite și taxe.
Potrivit raportului, partea de cheltuieli a bugetului de stat în 2023 a fost realizată la nivelul de 98,2 la sută, iar partea de cheltuieli - la nivelul de 96 la sută. În consecință, veniturile realizate ale bugetului de stat în anul trecut au constituit 64.603.622,9 mii lei, cheltuielile - 80.727.187 mii lei, iar deficitul a fost de 16.123.564,1 mii lei.
Pe parcursul anului trecut, legea bugetului anual a fost modificată de trei ori, în scopul ajustării indicatorilor bugetari la venituri și cheltuieli, totodată, au fost revizuite programele bugetare curente. Astfel, principalele realocări au fost direcționate către Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, Fondul Rutier și Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă. Au fost majorate prestațiile sociale pentru susținerea financiară a unor consumatori casnici sensibili din punct de vedere energetic și au fost stabilite plăți unice pentru angajații din sistemul de învățământ, personalul instituțiilor sportive și militarii cu atribuții de ordine publică.
Auditul Curții de Conturi privind executarea bugetul de stat pe 2023 a constatat că raportul prezentat de guvern "oferă, sub toate aspectele semnificative, o imagine fidelă și corectă a performanței fluxurilor de numerar în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil".
Auditorii au subliniat necesitatea de a îmbunătăți cadrul de reglementare pentru recunoașterea, planificarea, executarea și raportarea subvențiilor și a granturilor.
Fluxul de știri
0