Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova înăsprește legislația privind obținerea cetățeniei

© Sputnik / Mihai CarausМолдавский биометрический паспорт
Молдавский биометрический паспорт - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2024
Abonare
Deputații au aprobat modificări la legea cetățeniei Republicii Moldova pentru eliminarea riscurilor la adresa securității statului.
CHIȘINĂU, 15 iunie – Sputnik. Condițiile pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova vor fi înăsprite pentru „eliminarea riscurilor la adresa securității statului”. Proiectul de lege privind modificarea Codului cetăţeniei a fost aprobat de parlament în a doua lectură.
Autorul proiectului de lege, deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Kiriak, a declarat că schimbările sunt necesare din cauza situației tensionate din regiune. Potrivit acestuia, în ultimii doi ani, numărul cererilor de cetăţenie a Republicii Moldova a crescut semnificativ, 70% dintre ele provenind de la cetăţeni ai Federaţiei Ruse, iar 20% din Ucraina. Mai mult, oamenii legii din Republica Moldova au identificat cazuri de dobândire ilegală a cetăţeniei republicii.
După implementarea modificărilor legislative, nu toate persoanele născute și cu reședința pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au cetățenie a altor state și care solicită recunoașterea cetățeniei țării o vor putea obține.
Astfel, cererile celor care execută sau urmează să execute o pedeapsă penală sub formă de pedeapsă cu închisoarea printr-o hotărâre judecătorească, care au antecedente penale restante sau sunt în curs de anchetă vor fi excluse din examinare. De asemenea, cererile care conțin informații false sau care ascund date nu vor fi aprobate. În acest scop, autorii modificărilor au propus ca toate aplicațiile să fie coordonate cu Serviciul de Informații și Securitate. Din acest motiv, se propune prelungirea perioadei de examinare a cererilor de cetăţenie cu încă şase luni.
Fluxul de știri
0