Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A fost anunțată data primei runde de negocieri de aderare a Moldovei la UE

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaSteagurile Republicii Moldova și UE
Steagurile Republicii Moldova și UE - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2024
Abonare
Ambasadorii țărilor UE la Bruxelles au convenit asupra datei primei runde de negocieri privind aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană.
CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Prima conferință interguvernamentală privind aderarea Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană va avea loc pe 25 iunie, a declarat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
"Ambasadorii statelor membre ale UE au convenit în principiu asupra cadrului de negocieri privind deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina. Prin urmare, la 25 iunie, președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări", a scris Gerasimov pe rețeaua sa de socializare.
Presa internațională a scris că, în cadrul deciziei privind începerea negocierilor cu Ucraina, a fost găsit un compromis cu Ungaria, care era împotriva începerii negocierilor cu Ucraina.
Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată la începutul lunii martie 2022 de către președintele țării, Maia Sandu. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Natalia Gavriliță au semnat și ei acest document în prezența presei.
O lună mai târziu, la 11 aprilie, Moldova a primit prima parte a chestionarului de aderare la UE. Documentul a fost completat cu rapiditate, iar la 22 aprilie, la Chișinău a avut loc ceremonia de înmânare a acestuia reprezentantului UE. O zi mai târziu, la 23 aprilie, prin decret prezidențial, în Republica Moldova a fost înființată Comisia Națională pentru Integrare Europeană, condusă de Maia Sandu.
La 12 mai 2022, autoritățile au predat a doua parte a chestionarului completat, care cuprindea șapte volume. La 23 iunie, în cadrul unui summit desfășurat la Bruxelles, statele membre ale UE au aprobat decizia de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. A doua zi, întrebările și răspunsurile Moldovei pentru chestionarul de aderare la UE au fost făcute publice.
Fluxul de știri
0