Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina exportă cereale în străinătate într-un ritm record

© Sputnik / Ilya Pitalevпшеница
пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2024
Abonare
Ucraina exportă cereale pe piețele externe într-un ritm record
CHIȘINĂU, 14 iunie - Sputnik. Ucraina exportă cereale pe piețele externe într-un ritm record: în februarie-mai, exporturile depășesc semnificativ cinci milioane de tone - acest lucru nu s-a observat niciodată în ultimii cel puțin șase ani, conform calculelor RIA Novosti bazate pe date de la vama ucraineană și de la Ministerul Agriculturii.
Din februarie până în mai, companiile locale au exportat 22,2 milioane de tone de porumb, grâu și orz, sau o medie de 5,56 milioane de tone pe lună.
În același timp, în medie, în aceste luni în ultimii șase ani, Kiev a exportat 14,7 milioane de tone de cereale. Dacă luăm perioada de dinaintea începerii operațiunii speciale, cifra va fi de 15,7 milioane de tone.
Conform datelor vamale, în primele patru luni principalul cumpărător de cereale ucrainene a fost Spania - reprezintă aproape o treime din totalul grâului și o cincime din porumb. Mai mult, anul trecut principalii importatori ai acestui cereal au fost China (porumb) și Turcia (grâu).
Astfel de rate de export sunt asociate cu doi factori - ofensiva armatei ruse și sentimentul negativ în creștere în rândul fermierilor ucraineni, spune expertul independent în industrie Leonid Khazanov.
„Agrarii se străduiesc să vândă cereale în străinătate cu orice preț pentru a primi valută, și nu ambalaje de bomboane sub formă de grivne. În consecință, folosesc transportul rutier și feroviar și navele prin porturile care rămân la dispoziția Ucrainei până când funcționarea lor este paralizată de atacurile rachetelor noastre,” - a remarcat el.
Anterior, președintele Asociației Panacraine a Brutarilor, Yuriy Duchenko, a prezis că prețul pâinii în țară va crește cu aproximativ 30% din cauza lipsei de electricitate, precum și a deficitului de cereale și forță de muncă.
Fluxul de știri
0