Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

O sursă puternică de metan a fost găsită în Siberia

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2024
Abonare
Oamenii de știință din Novosibirsk au descoperit o sursă puternică de metan în mlaștinile din Siberia de Vest
CHIȘINĂU, 13 iunie -Sputnik. Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Novosibirsk (NSU), folosind materiale de la colegii de la Universitatea de Stat Yugra, au studiat pentru prima dată mostre de gaz de mlaștină folosind un spectrometru de masă și au descoperit că există o sursă puternică de metan în mlaștinile din Siberia de Vest, anunță NSU .
„Pentru prima dată, un spectrometru de masă cu accelerator a fost folosit pentru a efectua analiza cu radiocarbon a metanului izolat din probe de gaz de mlaștină, care au fost prelevate de cercetătorii Universității de Stat Yugra din infiltrații (se infiltre gaze naturale la suprafață – n.red.) ale mlaștinile din regiunea autonomă Khanty-Mansiysk”, se spune în raport.
Un studiu neobișnuit a fost efectuat în Novosibirsk Akademgorodok la Centrul de utilizare colectivă „Spectrometrie de masă acceleratoare a NSU-NNSC”. A fost important pentru oamenii de știință să afle vârsta și originea metanului în sursele active de gaz de mlaștină găsite în luncile inundabile ale râurilor din regiunea Ob mijlocie, precum și să studieze procesele asociate cu livrarea lui în locurile de unde provine la suprafata.
Universitatea a explicat că primele prize de gaz deschise au fost găsite la începutul anilor 2000, la 25 de kilometri de Khanty-Mansiysk . Erau bazine într-un pârâu, din care se ridicau activ bule saturate cu metan. S-a dovedit că există multe surse similare în întraga regiune -Yugra autonom Khanty-Mansi. Toate acestea sunt situate în câmpiile inundabile ale râurilor sau pâraielor și emit extrem de intens metan - al doilea cel mai important gaz cu efect de seră pentru clima Pământului, după dioxidul de carbon.
Cercetătorul de la Universitatea de Stat Yugra, Alexander Sabrekov, a explicat că pentru a determina soarta viitoare a infiltrațiilor ca sursă de metan, a fost necesar să se înțeleagă originea și rutele de migrație ale acestui gaz. Oamenii de știință au înaintat trei ipoteze: „petrol”, „permafrost” și „mlaștină”, sugerând că metanul pătrunde în scurgerile din mlaștinile ridicate care acoperă aproximativ jumătate din regiune, de unde migrează cu apele subterane.
Specialiștii din Novosibirsk au extras cu succes gazul de mlaștină, l-au alimentat la un grafitizor și au obținut ținte de grafit. Lucrările la analiza acestuia au continuat pe tot parcursul anului. Drept urmare, ipoteza „mlaștină” a originii și transportului metanului a fost clar confirmată.
„Confirmarea validității celei de-a treia ipoteze, „mlaștină”, indică prezența în Siberia de Vest a unei puternice surse de metan, care va exista până când mlaștinile vor dispărea Oamenii de știință au acum o idee clară despre cât de strâns sunt interconectate peisajele , ceea ce este foarte important pentru prezicerea consecințelor modificărilor lor datorate încălzirii globale sau impactului antropic”, a menționat universitatea.
Fluxul de știri
0