Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Vasnețov, despre devotamentul față de Patrie și prioritățile politicii externe ale Rusiei

© Sputnik / Mihai CarausОлег Владимирович Васнецов
Олег Владимирович Васнецов - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2024
Abonare
Exclusiv
Interviu cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, cu ocazia Zilei Rusiei.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Rusiei, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov a acordat un interviu publicației noastre.
– Stimate Oleg Vladimirovici, în ajunul unei sărbători naționale importante, Ziua Rusiei, ne întâlnim cu dumneavoastră conform bunei tradiții deja înrădăcinate. Vă rugăm să ne spuneți ce sentimente și stări interioare trăiți pe măsura apropierii acestui eveniment?
– 12 iunie este o dată specială în calendarul țării noastre. Sărbătoarea, care în urmă cu 30 de ani - în 1994 - a primit statutul de sărbătoare stat, simbolizează măreția și gloria țării noastre multinaționale cu o istorie unică de mii de ani și propriul său drum de dezvoltare civilizațională.
Astăzi onorăm istoria noastră curajoasă, toți cei care au stat la baza ei, care au creat și au multiplicat bogata moștenire, au apărat suveranitatea și independența Patriei. Această zi este plină de sentimente pătrunzătoare de inspirație patriotică și devotament față de Patrie, care sunt pentru totdeauna înscrise în codul cultural al rușilor.
Numeroși compatrioți care trăiesc în străinătate și care își susțin patria istorică acordă și ei o importanță deosebită acestei sărbători. O confirmare convingătoare a unității și încrederii înalte în șeful statului, inclusiv în afacerile externe, din partea societății moderne ruse reprezintă rezultatele alegerilor prezidențiale din luna martie curent.
– Ce loc ocupă astăzi Rusia în dimensiunea globală? Care sunt prioritățile ei de politică externă?
– Astăzi lumea trece prin schimbări epocale, tectonice, are loc un proces obiectiv și natural de formare a unei ordini mondiale multipolare corecte și cu adevărat democratice. După cum a afirmat în repetate rânduri președintele Vladimir Putin, Rusia, împreună cu țările majorității globale, vor continua eforturile în această direcție, bazate pe principiile egalității, egalității pe tot continentul și securității indivizibile și ținând cont de interesele naționale, cu respectarea diversității culturale și civilizaționale.
Desigur, astfel de planuri de amploare presupun depășirea rezistenței agresive din partea Occidentului colectiv, a cărui politică este complet subordonată gândirii în bloc și unui instinct neocolonial incurabil, care vizează menținerea poziției sale hegemonice pe „tabla mondială de șah” în speranța continuării saturației nedivizate a „miliardului de aur”.
În lupta pentru epoca care trece, așa cum vedem, Occidentul folosește un arsenal larg de instrumente de diferite dimensiuni și utilizează tehnici care au fost dezvoltate de-a lungul anilor: de la șantaj, sancțiuni unilaterale și presiuni, până la incitarea la conflicte armate în diferite regiuni ale lumii și, mai ales, în apropierea granițelor noastre de stat.
Spre deosebire de aceasta, comunitatea mondială este martoră la apariția și întărirea unor noi centre de putere pe tot globul. În acest context, interesul crescând al majorității globale pentru un format interstatal unic - BRICS, a cărui componență s-a dublat în 2023, de la 5 la 10 membri, și aproximativ 30 de țări au solicitat apropierea de BRICS, este un indicator semnificativ.
Potențialul altor structuri internaționale și asociații de integrare care împărtășesc principiile egalității și deschiderii este întărit dinamic. Printre acestea se numără CSI, UEEA, OCS, ASEAN și alte formate de interacțiune. Avem mulți aliați, țara noastră este deschisă dialogului cu participanți constructivi în relațiile internaționale.
– Cum vedeți dezvoltarea în continuare a relațiilor ruso-moldovenești, ținând cont de poziția antirusă exprimată a actualei puteri?
– Într-adevăr, dialogul dintre țările noastre în stadiul actual se îndepărtează din ce în ce mai mult de nivelul la care ar putea fi, ținând cont de potențialul colosal al interacțiunii politice, economice și cultural-umanitare. Această tendință negativă nu a fost însă declanșată de noi și nici de poporul moldovenesc, prietenos cu Rusia, care pledează în continuare pentru interacțiunea constructivă în interese comune.
În situația actuală, putem distinge clar semnătura distructivă a promotorilor politicii de confruntare. De fapt, toate statele formate în spațiul post-sovietic au simțit, într-o măsură sau alta, consecințele unei atenții atât de apropiate din partea partenerilor euro-atlantici. Sunt convins că, în cele din urmă, bunul simț va prevala asupra narațiunilor și acțiunilor distructive.
De asemenea, menținem în atenție situația din jurul Transnistriei. Pe fondul atacurilor necontenite asupra formatului „5+2”, considerăm că este singura platformă de dezvoltare a unei reglementări cuprinzătoare a conflictului transnistrean. În același context, voi remarca importanța continuării funcționării misiunii de menținere a păcii sub auspiciile Rusiei, care este de mai bine de 32 de ani garantul păcii și stabilității pe Nistru.
În același timp, contrar tendințelor negative, asistăm la o dezvoltare viguroasă a cooperării interregionale. După cum știți, recent au fost actualizate și încheiate noi acorduri de parteneriat cu regiunile Krasnodar și Stavropol, regiunile Pskov și Nijni Novgorod și au fost încheiate acorduri importante cu o serie de orașe și municipalități. Sperăm că această dinamică va continua să câștige avânt și să servească drept imbold pentru extinderea perspectivelor de dialog.
Oponenții relațiilor amicale ruso-moldovenești trebuie să înțeleagă că legăturile dintre popoarele noastre sunt puternice și de neclintit. Timp de secole, am luptat umăr la umăr cu dușmani comuni și am lucrat împreună pentru binele Patriei, primind ca moștenire victoriile și realizările lui Ștefan cel Mare, Dmitri Cantemir, Petru I, Alexandru al II-lea. Creativitatea nemuritoare a clasicilor literaturii naționale - A. S. Pușkin și M. Eminescu - este vie și perpetuă de-a lungul secolelor. Interacțiunea noastră s-a bazat în mod tradițional pe respect, recunoașterea necondiționată a independenței și suveranității și construirea cooperării bazate pe un echilibru pragmatic de interese.
– Cum planificați să sărbătoriți Ziua Rusiei anul acesta?
– Conform tradiției, organizăm o recepție la Ambasadă cu participarea unui cerc numeros de prieteni și compatrioți de-ai noștri. A fost planificat un program cultural și muzical interesant. În același timp, vom sărbători fără a întrerupe „procesul de producție”, ca să spunem așa – realitatea de azi necesită o concentrare constantă asupra afacerilor.
Felicitări cu prilejul sărbătorii!
Fluxul de știri
0