Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Vameșii din Moldova, România și Ucraina vor putea face schimb automat de informații

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2024
Abonare
În cadrul unui proiect pilot, autoritățile vamale din Moldova, România și Ucraina urmează să aibă posibilitatea de a face schimb automat de informații
CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik. Serviciile vamale din Moldova, România și Ucraina vor putea face schimb automat de informații prin intermediul sistemului SEED+ (Systematic Exchange of Electronic Data) în cadrul unui proiect pilot lansat cu sprijinul UE.
Programul prevede schimbul de date la punctele de control vamal dintre Republica Moldova și România - Leușeni - Albița, Giurgiulești - Galați, precum și la frontiera moldo-ucraineană - Giurgiulești - Reni.
Sistemul va fi testat în perioada 10 iunie - 12 iulie. Cele trei instituții vamale vor colaționa date electronice în timp real prin intermediul sistemului SEED+, care vor include informații privind transportul de mărfuri, atât cu încărcătură, cât și fără încărcătură, care trec în ambele direcții pe la punctele vamale de frontieră incluse în proiectul pilot.
„Schimbul automat de informații vamale va simplifica cooperarea între agențiile de frontieră, va spori securitatea întregului lanț de aprovizionare din punct de vedere al siguranței și va facilita comerțul între Moldova, UE și statele Asociației Central Europene a Liberului Schimb (CEFTA)”, au anunțat cei de la Serviciul Vamal al Republicii Moldova.
Implementarea proiectului a fost posibilă datorită încheierii Memorandumului de Înțelegere între Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei, Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Autoritatea Vamală Română în cadrul proiectului pilot privind schimbul automat de informații în cadrul programului EU4Digital.
Fluxul de știri
0