Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldova exportă anual milioane de butași de trandafir

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКишинев Chișinău
Кишинев Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2024
Abonare
Pe parcursul ultimilor doi ani Moldova a exportat peste 3,5 milioane de butași de trandafir
CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Republica Moldova a exportat peste 3 522 000 de butași de trandafir în perioada 2022-2024, se anunță în coumunicatul publicat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA)
Potrivit precizărilor făcute de cei de la ANSA, principalele țări de export sunt Ucraina, Belarus, Letonia, Turcia, Polonia, România, iar din 2022 a fost obținut dreptul de a exporta puieți de trandafir și in Uzbekistan.
Cei mai activi producători de puieți de trandafir din țara noastră sunt agricultorii din satul Dobrogea Veche, raionul Sângerei, astfel, operatorii economici din această localitate au reușit, în ultimii trei ani, să exporte o cantitate de peste 570 de mii de butași. Doar în primele luni ale anului 2024, din regiune s-au exportat aproximativ 163 de mii de puieți.
„Accesul pe piețe noi reprezintă o oportunitate semnificativă inclusiv pentru producătorii de puieți de trandafir. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a obținut în 2022 dreptul Republicii Moldova de a exporta puieți de trandafir și in Uzbekistan”, se precizează în comunicat.
Republica Moldova a obținut în anul 2022 dreptul de a exporta pe piața Uniunii Europene material săditor de nuc și măr, iar în 2024 - material săditor din genul Prunus L. (prun, vișin, cireș).
Fluxul de știri
0