Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Militarii din Armata Națională participă la exerciții multinațional „Scutul Păcii 2024”

© Photo : Ministerul ApărăriiDrapelul Batalionului 22 „Căști albastre”
Drapelul Batalionului 22 „Căști albastre” - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2024
Abonare
Militarii moldoveni vor participa la exerciţiul multinațional „Scutul Păcii 2024”.
CHIȘINĂU, , 11 iun - Sputnik. Un comunicat al Ministerului Apărării anunță despre organizararea, în perioada 17-28 iunie curent, de către Armata Națională a exercițiilor militare multinaționale „Scutul Păcii 2024”.
„Exercițiul are ca scop evaluarea Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști albastre” în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (OCC). Militarii vor fi verificați de experți naționali și internaționali la îndeplinirea acțiunilor specifice misiunilor internaţionale de menținere a păcii, cum ar fi: patrulare, convoiul şi escorta, percheziţia tehnicii auto la punctele de control, asigurarea securităţii obiectivelor strategice, evacuarea medicală, precum şi acordarea primului ajutor medical”, este menționat în comunicat.
Totodată, va fi organizat Cursul de instruire a evaluatorilor care are ca scop pregătirea personalului militar privind procedurile și corectitudinea desfășurării evaluării în conformitate cu conceptul OCC.
„La cursul menționat vor fi instruiți 37 evaluatori din Austria, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Columbia, Coreea de Sud, Franța, Georgia, Germania, Iordania, Irlanda, Italia, Kazahstan, Malta, Marea Britanie, Maroc, România, Serbia, SUA, Tunisia, Turcia și Ucraina”, se mai precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, certificarea OCC este o condiţie obligatorie pentru participarea Armatei Naţionale în misiuni de menținere a păcii sub egida ONU, inclusiv KFOR din Kosovo și UNIFIL din Liban.
Armata Naţională a aderat la programul OCC în 2007.
Ministerul Apărării atrage atenția cetățenilor că în legătură cu pregătirile pentru organizarea acestui exercițiului militar, pe parcursul lunii iunie, pe drumurile naționale vor avea loc mai multe deplasări de tehnică militară din locurile de dislocare permanentă spre Centrul de Instruire al Armatei Naționale.
Fluxul de știri
0