Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Dodon: Sandu a primit sarcina de a conduce Moldova conform scenariului ucrainean

© Sputnik / Rodion ProcaПрезидент Республики Молдова Майя Санду и глава Госдепартамента США Энтони Блинкен на встрече в Кишиневе
Президент Республики Молдова Майя Санду и глава Госдепартамента США Энтони Блинкен на встрече в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2024
Abonare
Sandu a primit sarcina de a conduce Moldova conform scenariului ucrainean, a declarat Igor Dodon
CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Actualului Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, i s-a dat sarcina de a conduce țara după scenariul ucrainean, iar ea o îndeplinește, a declarat fostul președinte al Republicii Moldova, șeful Partidului Socialist Igor Dodon, într-un interviu acordat RIA Novosti. la SPIEF.
"Maia Sandu este în război. Ea pregătește țara pentru scenariul ucrainean, i s-a dat această sarcină. Dacă facem paralele, atunci exact așa s-a întâmplat în Ucraina. NATO , exerciții, achiziționarea de arme - același lucru a avut s-a întâmplat aici în ultimul an și jumătate ceea ce a fost acolo”, a spus Dodon.
În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidată la UE, stabilind câteva condiții stricte pentru începerea oficială a negocierilor de aderare. UE a recunoscut în repetate rânduri că o astfel de decizie a fost în mare măsură simbolică pentru a sprijini Kievul şi Chişinăul în confruntarea lor cu Moscova .
Statutul de țară candidată în sine, precum și începerea negocierilor, nu înseamnă neapărat că țara va adera la Uniunea Europeană, de asemenea, aceste pași nu obligă Bruxelles-ul la nimic . Obținerea statutului de candidat este doar începutul unei călătorii destul de lungi către aderarea la UE. Turcia este în statut de candidat din 1999 și negociază aderarea la UE din 2005, Macedonia de Nord din 2005, Muntenegru din 2010 și Serbia din 2012. Croația a fost ultima țară care a aderat la UE în 2013, procesul a durat 10 ani.
Relațiile dintre Rusia și Moldova au început să se deterioreze după ce președintele Maia Sandu, a ajuns la putere în republică la sfârșitul anului 2020. Secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că Moldova, sub actualele autorități, depune toate eforturile să devină o țară neprietenoasă pentru Rusia.
Moscova solicită Chișinăului să asculte interesele propriilor cetățeni și să nu împiedice dezvoltarea contactelor umane și a legăturilor interregionale cu Rusia. Ministerul de Externe al Rusiei a cerut autorităților moldovenești să înceteze retorica confruntatoare anti-rusă în țară. Aceștia au adăugat că Moscova este hotărâtă să aibă relații de prietenie cu Moldova și nu se bucură de faptul că Occidentul folosește această țară în scopuri anti-ruse.
Fluxul de știri
0