Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: relațiile cu Rusia pot fi restabilite

© Sputnik / OsmatescoИгорь Додон прибыл в суд сектора Буюканы Кишинева
Игорь Додон прибыл в суд сектора Буюканы Кишинева - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2024
Abonare
Dodon: discordia actuală dintre Rusia și Moldova este vina sorosiștilor
CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Discordia actuală dintre Rusia și Moldova a este din vina „Soros” - oamenilor din fondurile finanțatorului George Soros, dar relațiile pot fi restabilite, a declarat fostul președinte al Moldovei, șeful Partidului Socialist Igor Dodon, într-un interviu acordat RIA. Novosti la SPIEF.
„În toți cei 30 de ani de istorie a Moldovei, nu-mi amintesc o perioadă în care am avut relații atât de proaste între țările noastre. În ultimii trei ani, Moldova a exclus complet orice contact cu Rusia și nu a fost vina rusului sau moldovenilor, cei care sunt vinovați, de obicei îi numim „Sorosiști” pentru că toți au lucrat în fonduri Soros, toți din ONG-uri, toți cei din top management și majoritatea miniștrilor au lucrat în ONG-uri”, a spus Dodon .
Dar el a subliniat că relațiile deteriorate pot fi restabilite, iar opoziția moldovenească va face acest lucru odată cu venirea la putere.
„Nu vom avea altă opțiune. Prin urmare, vom fi cu siguranță prieteni cu Rusia. Cu siguranță vom reveni la agenda noastră de parteneriat strategic, pentru că fără Rusia, va fi foarte dificil pentru economia și „sfera socială” a Moldovei, – a conchis politicianul.
Relațiile dintre Rusia și Moldova au început să se deterioreze după ce președintele Maia Sandu, a ajuns la putere în republică la sfârșitul anului 2020. Secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că Moldova, sub actualele autorități, se străduiește să devină o țară neprietenoasă pentru Rusia.
Moscova solicită Chișinăului să asculte interesele propriilor cetățeni și să nu împiedice dezvoltarea contactelor umane și a legăturilor interregionale cu Rusia. Ministerul de Externe al Rusiei a cerut autorităților moldovenești să înceteze retorica confruntatoare anti-rusă în țară. Aceștia au adăugat că Moscova este hotărâtă să aibă relații de prietenie cu Moldova și nu se bucură de faptul că Occidentul folosește această țară în scopuri anti-ruse.
În Rusia, Open Society și Open Society Assistance Foundation a lui Soros sunt recunoscute ca organizații interzise din 2015. Procuratura Generală a Rusiei a declarat că organizațiile lui Soros reprezintă o amenințare la adresa fundamentelor sistemului constituțional al Federației Ruse și a securității statului.
Fluxul de știri
0