Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon a explicat de ce Ucraina nu a atacat Transnistria

© Sputnik / OsmatescoIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2024
Abonare
Dodon: Kievul nu a atacat încă PMR din cauza faptului că regiunea face parte de iure din Moldova
CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Ucraina nu a atacat încă Transnistria nerecunoscută doar pentru că de iure regiunea face parte din Moldova, iar Kievul are nevoie de acordul Chișinăului, a declarat fostul președinte al Moldovei, șeful Partidului Socialist, Igor Dodon, într-un interviu acordat RIA Novosti la SPIEF.

„Ucraina nu a atacat încă Transnistria doar pentru că aceasta este de iure, la nivel internațional, parte a Republicii Moldova. Dacă Transnistria ar fi independentă, așa cum și-a dorit în ultimii 25 de ani, i-am spus lui Krasnoselski, când ne-am întâlnit, în calitate de președinte, i-am spus că singura garanție a securității pentru regiune este să fie parte din Moldova”, a spus Dodon.

El a adăugat că Tiraspolul a insistat atunci asupra independenţei. În urmă cu doi ani însă, autoritățile republicii nerecunoscute au scris către Chișinău o scrisoare cu propunerea de a uni cele doua maluri ale Nistrului și de a rezolva totul politic.
„Dar dacă Transnistria ar fi fost independentă, atunci ucrainenii ar fi atacat-o cu mult timp în urmă, de la începutul Districtului Militar de Nord. Prin urmare, există o amenințare, dar sunt sigur că ucrainenii, pentru a începe această aventură, au nevoie de acord. În rest, aceasta este o agresiune împotriva unei țări independente a Republicii Moldova, din care face parte Transnistria”, a conchis politicianul.
Transnistria, ai cărei rezidenți 60% sunt ruși și ucraineni, a căutat să iasă din componeța Moldovei încă din ultimii ani de existenă ai URSS . Motivul a fost temerile că, în urma protestelor naționaliste, Moldova s-ar alătura României . În 1992, după o încercare nereușită a Chișinăului de a rezolva problema prin forță, Transnistria a devenit un teritoriu practic independent. Negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” implică Chișinăul și Tiraspolul ca părți la conflict, Rusia , Ucraina, OSCE ca mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite ca observatori. Ultima întâlnire la nivelul miniștrilor de externe ai țărilor mediatoare și observatoare a avut loc în toamna anului 2019 la Bratislava .
Fluxul de știri
0