Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reprezentanții permanenți ai țărilor UE sunt pentru negocierile de aderare a Moldovei

© Photo : European UnionMoldova UE
Moldova UE - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2024
Abonare
În luna iunie, UE va discuta termenii pentru începerea negocierilor de aderare a Moldovei și Ucrainei la Comunitate.
CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik. Reprezentanții permanenți ai UE, reuniți vineri la o ședință, au convenit asupra unei recomandări de a începe negocierile cu Ucraina și Moldova privind aderarea la UE, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Ana Pisonero, în cadrul unui briefing la Bruxelles.
„Problema începerii negocierilor a fost pe ordinea de zi a reuniunii de astăzi a reprezentanților oficiali ai țărilor membre UE, din câte am înțeles, acest punct a fost convenit ... La rândul său, Comisia Europeană a informat statele UE cu privire la punerea în aplicare a reformelor în aceste țări... Decizia este acum la latitudinea țărilor UE", a declarat purtătoarea de cuvânt a CE.
La începutul lunii noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat oficial începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Anterior, CE a mai subliniat în repetate rânduri că, în opinia sa, Kievul și Chișinăul au îndeplinit aproape toate condițiile necesare pentru începerea unor astfel de negocieri.
În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la UE, stabilind o serie de condiții pentru începerea oficială a negocierilor de aderare. La summitul UE din 14 decembrie 2023 s-a decis lansarea negocierilor privind viitoarea aderare la UE a celor două țări.
În același timp, statutul de țară candidată și începerea negocierilor nu înseamnă că aderarea acestor țări la Uniunea Europeană este obligatorie; de asemenea, acești pași nu obligă Bruxelles-ul la nimic. Turcia este țară candidată din 1999, Macedonia de Nord din 2005, Muntenegru din 2010 și Serbia din 2012. Ultima țară care a aderat până acum la UE a fost Croația, în 2013, un proces care a durat 10 ani.
Fluxul de știri
0