Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Netanyahu amenință că va acționa „dur” împotriva Hezbollah

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaСитуация в Сирии
Ситуация в Сирии - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2024
Abonare
Netanyahu a anunțat pregătirea armatei pentru acțiuni „puternice” împotriva Hezbollah
CHIȘINĂU, 5 iunie – Sputnik. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat pregătirea armatei pentru acțiuni „puternice” împotriva mișcării șiite libaneze Hezbollah pe frontul de nord și și-a exprimat încrederea că securitatea în nordul Israelului va fi restabilită.
„La începutul războiului, am spus că vom restabili securitatea în sud și în nord și vom face asta. Astăzi sunt la granița de nord cu soldații și comandanții noștri eroici, precum și cu pompierii. Ieri, pământul ardea aici, și mă bucur că s-a stins, dar în Liban ardea pământul. Oricine crede că ne va răni în timp ce stăm cu mâinile încrucișate, face o mare greșeală acțiuni în nord într-un fel sau altul, vom restabili securitatea în nord”, a spus premierul în timpul unei călătorii în orașul Kiryat Shmona, lângă granița cu Liban.
În ultimele zile, radicalii Hezbollah au crescut intensitatea lansării de rachete și drone în nordul Israelului. Sirenele de alarmă sună în medie la fiecare câteva ore. Acest lucru a dus la incendii grave în unele zone, care au fost stinse.
Marți, șeful Statului Major General al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), Herzi Halevi, a anunțat că se apropie momentul luării unei decizii privind acțiunile pe frontul libanez, menționând că armata este pregătită pentru acțiuni ofensive active.
Situația de la granița israeliano-libaneză s-a înrăutățit după începerea operațiunilor militare israeliene în Fâșia Gaza în octombrie 2023. Armata israeliană și luptătorii Hezbollah libanezi trag zilnic unul în pozițiile celuilalt din zonele de-a lungul graniței. Potrivit Ministerului de Externe libanez, aproximativ 100 de mii de oameni au fost forțați să-și părăsească casele din sudul Libanului din cauza bombardamentelor israeliene. Partea israeliană a raportat aproximativ 80 de mii de locuitori din nordul Israelului care s-au trezit într-o situație similară.
Fluxul de știri
0