Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Netanyahu a discutat cu Macron planul actual de eliberare a ostaticilor

© AP Photo / Oded BaliltyДемонстранты с флагами Израиля рядом с баннером с изображением премьер-министра Биньямина Нетаньяху во время акции против реформы судебной системы в Тель-Авиве, Израиль
Демонстранты с  флагами Израиля рядом с баннером с изображением премьер-министра Биньямина Нетаньяху во время акции  против реформы судебной системы в Тель-Авиве, Израиль - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2024
Abonare
Netanyahu: Planul de eliberare a ostaticilor din Gaza include eliminarea Hamas
CHIȘINĂU, 5 iunie – Sputnik. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți președintelui francez Emmanuel Macron că actualul plan de eliberare a ostaticilor din Fâșia Gaza prevede ca Israelul să atingă toate obiectivele declarate ale războiului, inclusiv eliminarea mișcării palestiniene Hamas, transmite sericiul de presă al premierului israelian
„Prim-ministrul l-a informat pe Președinte cu privire la detaliile planului de eliberare a ostaticilor și a subliniat că acest plan permite Israelului să-și realizeze toate obiectivele de război, inclusiv eliminarea Hamas. Prim-ministrul a subliniat că acesta a fost și rămâne scopul principal al Israelului în război, împreună cu eliberarea ostaticilor, și este hotărât să realizeze acest lucru”, se arată în comunicat.
Potrivit biroului de presă, liderii au discutat și despre situația de la granița israeliano-libaneză, progresul operațiunii israeliene de la Rafah , activitățile umanitare din Fâșia Gaza și alte probleme politice și juridice.
Pe 7 octombrie 2023, Israelul a fost supus unui atac cu rachete fără precedent din Fâșia Gaza. După aceasta, luptătorii din mișcarea palestiniană Hamas au intrat în zonele de frontieră, au deschis focul asupra militarilor și civililor și au luat peste 200 de ostatici. Potrivit autorităților, aproximativ 1,2 mii de oameni au murit.
Forțele de Apărare Israelului au lansat operațiunea Iron Swords în Fâșia Gaza, care a inclus atacuri asupra țintelor civile. Israelul a anunțat blocarea totală a enclavei: aprovizionarea cu apă, electricitate, combustibil, alimente și medicamente au fost oprite.
Fâșia Gaza a fost de fapt împărțită în părți de sud și de nord. În noaptea de 7 mai, forțele terestre ale IDF au intrat în Rafah, situat la granița cu Egiptul . Orașul în sine este considerat ultimul bastion al Hamas.
Ministerul rus de Externe a cerut părților să înceteze ostilitățile. Potrivit poziției Moscovei , o soluționare este posibilă doar pe baza unei formule aprobate de Consiliul de Securitate al ONU cu crearea unui stat palestinian în granițele din 1967 cu capitala Ierusalimului de Est .
Fluxul de știri
0