Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kievul se temea de răspunsul Chinei la grosolănia lui Zelenski

© Sputnik / Evgenya NovozheninaKiev
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2024
Abonare
Lutsenko: China ar putea bloca exporturile către Ucraina din cauza declarațiilor lui Zelenski
CHIȘINĂU, 5 iunie – Sputnik. China ar putea bloca exportul de produse către Ucraina din cauza afirmațiilor dure ale lui Vladimir Zelenski împotriva Chinei, a declarat fostul procuror general și fost șef al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei Yuriy Luțenko la postul de televiziune Espresso.
Anterior, Zelenski a spus că Ucraina „nu a fost pozitivă” cu privire la refuzul Chinei de a participa la summitul din Elveția , acuzând în același timp Beijingul că ar fi încercat să perturbe evenimentul.
„Înainte de a face astfel de declarații, m-aș gândi bine, deoarece China este primul partener al Ucrainei în ceea ce privește volumul importurilor, al nostru și, prin urmare, poate bloca furnizarea de materiale de care avem nevoie disperată”, a avertizat Luțenko.
După cum a declarat fostul ministru, China este astăzi, pe lângă Statele Unite , „al doilea pol” din lume.
„Zelenski a reușit să arunce fraze puternice și ofensive atât la unul, cât și la celălalt pol - înainte de a convoca o conferință în care vrea să atragă pe toată lumea, inclusiv sateliții acestor două superputeri”, a spus el.
După cum a anutat anterior purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, agenda conferinței privind Ucraina din Elveția diferă de cerințele Chinei, ceea ce face dificilă participarea Beijingului la eveniment.
Înainte de aceasta, Zelenski l-a criticat pe președintele american Joe Biden pentru absența sa de la conferință, spunând că nu va fi o „decizie puternică”. Statele vor fi reprezentate la eveniment de vicepreședintele Kamala Harris și de consilierul pentru securitate națională al președintelui american Jake Sullivan .
După cum a raportat Financial Times, biroul lui Zelenski i-a instruit pe oficialii ucraineni să-i critice pe Biden și Xi Jinping pentru absența lor de la summit.
Elveția va organiza o conferință despre Ucraina în perioada 15-16 iunie, lângă orașul Lucerna. La întâlnire au fost invitați reprezentanți ai aproximativ 160 de state ; Kremlinul a declarat că căutarea de opțiuni pentru a ieși din situația din conflictul ucrainean fără participarea Moscovei este „absolut ilogic, inutil și practic o pierdere de timp”.
Fluxul de știri
0