Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Austria a pledat pentru privarea Ungariei de drepturile sale de vot în UE

© AP Photo / Ronald Zak / Austria ParliamentDas österreichische Parlament (Archiv)
Das österreichische Parlament (Archiv) - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2024
Abonare
Ministerul de Externe austriac a susținut ideea Belgiei de a priva Ungariei de drepturile sale de vot în Uniunea Europeană
MOSCOVA, 4 iunie – Sputnik. Autoritățile austriece au susținut propunerea Belgiei de privare a Ungariei de drepturile sale de vot în cadrul UE pentru că a refuzat să acorde asistență Kievului, a declarat un reprezentant al Ministerului de Externe austriac.
Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Belgiei, care prezidează UE, Aja Labib , a spus că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare o astfel de posibilitate.
„Ne așteptăm ca toți cei 27 de membri ai UE să adere pe deplin la principiile pe care a fost întemeiată Uniunea Europeană... Acest lucru este valabil mai ales pentru viitoarea președinție a UE. Având în vedere acest lucru, susținem respectarea strictă și continuă la procedura articolului 7 în legătură cu în Ungaria”, a spus el pentru ziarul Politico.
Potrivit articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, dacă o țară „încalcă în mod regulat și grav principiile” UE, aceasta poate fi temporar privată de drepturile sale de vot.
Ungaria va înlocui Belgia în funcția de președinte interimar al Consiliului UE la 1 iulie. Puterile ei în această calitate vor dura 6 luni - până la sfârșitul anului 2024.
Anterior, presa a raportat că o serie de țări UE, „ca pedeapsă” pentru Ungaria pentru rezistența sa de a oferi asistență Kievului, intenționează să împiedice reprezentanții săi să ocupe funcții ministeriale înalte în Comisia Europeană . În componența actuală a CE, reprezentantul Ungariei Olivier Várhelyi deține funcția de Comisar pentru Vecinătate și Probleme de Extindere.
Parlamentul European a adoptat anterior o rezoluție privind situația cu privire la principiul supremației legislației UE în Ungaria, în care a contestat dreptul Ungariei de a prezida Consiliul Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2024 din cauza unei presupuse încălcări a acest principiu și nerespectarea valorilor europene.
După cum a raportat Bloomberg, Ungaria blochează țările UE să ajungă la un acord care să permită începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la bloc, iar Politico, citând oficiali, a raportat că țările UE se tem că Ungaria ar putea bloca utilizarea veniturilor primite de la activele înghețate ale Federației Ruse , care ar trebui direcționate spre sprijinirea Ucrainei prin Fondul European pentru Pace (EPF).
Fluxul de știri
0