Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Chicu: Referendumul poate diviza și mai mult societatea

© Sputnik / OsmatescoИон Кику
Ион Кику - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2024
Abonare
Fostul prim-ministru a vorbit despre pericolul plebiscitului planificat pentru toamnă.
CHIȘINĂU, 2 iunie - Sputnik. Referendumul organizat de Sandu nu este despre aderarea la UE, ci despre ignorarea cerințelor legislației naționale față de procesul de negocieri, consideră Chicu.
În opinia fostului premier, referendumul va duce la o divizare și mai mare a societății. Mai mult, formularea schimbată a întrebării comportă un mare pericol.
„Proiectul noii secțiuni a Constituției prevede că cerința majorității de două treimi pentru anumite categorii de proiecte de lege va fi redusă la o majoritate simplă. Acest referendum nu este despre aderarea la Uniunea Europeană, ci despre ignorarea cerințelor pentru procesul de negociere", susține Cicu.

Referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat prezidențial și a inițiat un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea nu a precizat dacă referendumul va fi constituțional sau consultativ. La ultima sesiune parlamentară din 2023, deputații au votat în favoarea unor modificări la Codul electoral, care sugerează că un referendum republican poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare și prezidențiale.
Fluxul de știri
0