Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Noul procuror general Ion Munteanu a depus jurământul

© Sputnik / Rodion ProcaCeremonia solemnă de numire în funcție a noului Procuror General, Ion Munteanu
Ceremonia solemnă de numire în funcție a noului Procuror General, Ion Munteanu - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2024
Ceremonia solemnă de numire în funcție a noului Procuror General, Ion Munteanu. Foto de arhivă
Abonare
Ion Munteanu, care din octombrie 2022 a fost numit în funcția de procuror general interimar a fost învestit în funcția de procuror general al Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 1 iunie -Sputnik. Ceremonia, la care a participat și președintele Maia Sandu, a avut loc în clădirea Procuraturii Generale din capitală. În discursul său oficial cu ocazia ceremoniei de învestire, Sandu i-a amintit noului procuror că „oamenii corupți trebuie pedepsiți”.
Munteanu a fost procuror general interimar din octombrie 2022. El a participat la concursul pentru acest post alături de alți trei candidați - procurorii Alexandru Cernei, Octavian Iachimovschi și Grigore Vornicescu. În urma desfășurării concursului Munteanu a obținut cel mai mare punctaj dintre candidați.
Noul procuror general al țării are 40 de ani. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, este licențiat în drept și deține o licență în drept și un masterat în drept economic la Academia de Studii Economice din Moldova.

Suspendarea procurorului general Alexandru Stoianoglo

Vă reamintim că, la 5 octombrie 2021, procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost reținut de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), după care locuința și biroul său au fost percheziționate. Trei zile mai târziu, instanța de judecată l-a plasat pe procurorul general în arest la domiciliu, după care a fost plasat sub control judiciar.
Puțin mai devreme, șeful Procuraturii Generale a fost suspendat din funcție din cauza urmăririi penale inițiate împotriva sa pe baza a patru articole de acuzații.
În ianuarie 2022, Stoianoglo a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la aplicarea de măsuri coercitive procedurale împotriva sa sub forma arestului la domiciliu și a controlului judiciar.
La 26 septembrie 2023, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret de demitere a lui Alexandru Stoianoglo din funcția de procuror general al țării, în baza unei decizii a Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022.
În octombrie 2023, CEDO a recunoscut o încălcare a dreptului lui Stoianoglo la un proces echitabil. De asemenea, instanța a obligat Moldova să îi plătească fostului procuror general despăgubiri în valoare de 3.600 de euro.
Ulterior, la 28 februarie 2024, Stoianoglo a fost achitat de către instanța de judecată în primă instanță în cazul de abuz în serviciu.
Stoianoglo a fost numit procuror general în 2019 pentru un mandat de șapte ani.

Primul concurs pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova

Concursul pentru funcția de procuror general a fost anunțat la scurt timp după ce președinta Maia Sandu a semnat, la 26 septembrie 2023, un decret de demitere a șefului suspendat al Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo.
În urma acestuia, șase candidați au depus documente pentru a candida la această funcție. La începutul lunii februarie, după examinarea dosarelor, CSP a comunicat că doar patru dintre ei au fost admiși la etapa interviului, programată pentru 22 februarie: procurorii Igor Demciușin, Octavian Iachimovschi, Ion Munteanu, precum și avocatul Andrei Coca.
Drept urmare, la 28 februarie, în urma unui scandal legat de procesul de evaluare a candidaților, CSP a decis să anuleze rezultatele publicate anterior ale concursului pentru funcția de procuror general și să anunțe un nou concurs.
Fluxul de știri
0