Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Netanyahu a declarat că nu va înceta războiul din Gaza până nu-și va atinge obiectivele

© AP Photo / Gali Tibbon/Pool Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2024
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. Foto de arhivă
Abonare
Netanyahu: Israelul nu se va opri fără a elibera ostaticii și fără a elimina Hamas-ul
CHIȘINĂU, 1 iun - Sputnik. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe fondul informațiilor privind o nouă propunere de acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, a reiterat că Israelul nu va opri războiul din enclava palestiniană până când nu vor fi atinse obiectivele sale declarate inițial - eliberarea tuturor ostaticilor, eliminarea completă a mișcării palestiniene Hamas și garanții că nu vor mai exista amenințări la adresa Israelului din Gaza.
„Condițiile Israelului pentru a pune capăt războiului nu s-au schimbat: distrugerea capacităților militare și guvernamentale ale Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și garantarea faptului că Gaza nu mai reprezintă o amenințare pentru Israel. Conform propunerii, Israelul ar continua să insiste ca aceste condiții să fie îndeplinite înainte de a se stabili o încetare permanentă a focului. Ideea că Israelul va fi de acord cu o încetare permanentă a focului înainte ca aceste condiții să fie îndeplinite este inacceptabilă", a scris premierul pe rețeaua de socializare X.
Vineri seară, Netanyahu a declarat că a autorizat echipa de negociatori să prezinte un plan pentru Gaza care să garanteze că ostilitățile nu se vor încheia până când nu vor fi îndeplinite toate obiectivele lor.
Anterior, președintele american Joe Biden a declarat că Israelul a făcut o nouă propunere de încetare a focului în Fâșia Gaza, aceasta implică trei etape și a fost transmisă mișcării palestiniene Hamas.
Prima fază include o încetare completă a focului, retragerea trupelor israeliene din toate localitățile din Gaza, eliberarea unora dintre ostaticii deținuți de Hamas, inclusiv a răniților, a bătrânilor și a femeilor, precum și eliberarea din închisoare a palestinienilor arestați. Cea de-a doua fază prevede o încetare pe termen nelimitat a ostilităților în schimbul eliberării ostaticilor rămași. Cea de-a treia fază a inițiativei prevede începerea reconstrucției Fâșiei Gaza, devastată de război.
Fluxul de știri
0