Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii vor putea acum să primească pensii în Spania

CC BY 2.0 / er Guiri / RojigualdaФлаг Испании
Флаг Испании - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2024
Abonare
Acordul moldo-spaniol a intrat în vigoare la 1 iunie.
CHIȘINĂU, 1 iunie - Sputnik. Cetățenii moldoveni care muncesc în Spania vor putea acum să primească pensii și alte prestații sociale. Acest acord îi vizează și pe spaniolii care muncesc în țara noastră.
În 2022, ministrul moldovean al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatar, și omologul său spaniol, Jose Luis Escriva, au semnat un acord de securitate socială. Documentul stipulează că ambele țări vor calcula și plăti pensiile în baza experienței de asigurare pe teritoriile lor.
Conform acordului, cetățenii moldoveni care muncesc sau au muncit în Spania vor avea dreptul la diferite tipuri de pensii și prestații, cum ar fi pensiile pentru limită de vârstă, pensiile pentru invaliditate din cauza unei boli generale, pensiile și prestațiile pentru invaliditate din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, precum și pensiile de urmaș.
Potrivit datelor oficiale, în prezent, în Spania trăiesc aproximativ 22 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.
Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Austria, Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 au intrat deja în vigoare.
Fluxul de știri
0