Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu și Dorin Recean vor fi audiați în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău

© Sputnik / OsmatescoMaia Sandu și Dorin Recean
Maia Sandu și Dorin Recean - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2024
Maia Sandu și Dorin Recean. Foto de arhivă
Abonare
Judecătoria Buiucani a admis cererea prin care este solicitată audierea membrilor cabinetului de miniștri, condus de fostul premier Iurie Leancă, care au votat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău.
CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. Judecătoria Buiucani a admis solicitarea avocaților din dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău să fie chemați în instanță, în calitate de martori, pe foștii miniștri din Guvernul condus de Iurie Leancă, inclusiv pe actuala președintă Maia Sandu și actualul premier Dorin Recean.
Cererea privind audierea martorilor a fost depusă de avocații ex-premierului Leancă la începutul lunii februarie.
„Foștii colegi trebuie să răspundă în fața instanței de ce s-au ghidat atunci când au votat pentru concesionare”, a declarat fostul șef de executiv după ședința instanței.
El și-a exprimat speranța că foștii săi colegi din guvern se vor prezenta în instanță pentru a depune mărturii.

„Va fi un gest și de responsabilitate civică, fiindcă tot ei au indus această teorie că a fost un gest ilegal. Să vină să-și explice votul de altădată. I-a forțat cineva cu arma la tâmplă sau, vorba domnului Lazăr, poate, le-a dat niște bani cineva? Pe mine nu m-a forțat nimeni”, a declarat fostul premier, citat de Europa Liberă.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune companiei Avia Invest în 2013, pe un termen de 49 de ani. În 2020, autoritățile au început procedura de reziliere a contractului de concesionare, invocând că concesionarul nu și-a onorat obligațiile și nu a investit în dezvoltarea aeroportului suficienți bani.
În decembrie 2023, Curtea Supremă de Justiție a susținut printr-o decizie definitivă rezilierea contractului și aeroportul a revenit în proprietatea statului.
Fluxul de știri
0