Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

La Chișinău a avut loc conferința de constituire a mișcării „Moldova contra războiului”

© Sputnik / Rodion StepanchukУчредительная конференция движения "Молдова против войны"
Учредительная конференция движения Молдова против войны - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2024
Abonare
La conferința de constituire a mișcării naționale antirăzboi „Moldova contra războiului” au participat personalități politice și publice din țară.
CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. La Chișinău a avut loc, ieri, conferința de constituire a mișcării naționale antirăzboi „Moldova contra războiului”. La conferință au participat personalități politice și publice din țară.
Politologii, istoricii, personalitățile publice care s-au adunat la ședința de fondare au făcut o evaluare a proceselor care au loc în viața politică a Moldovei și au vorbit despre repercusiunile pe care le pot avea evenimentele actuale din țară.
Fostul premier Ion Cicu a declarat că referendumul de aderare la UE inițiat de Maia Sandu are drept scop neglijarea cerințelor legislației naționale față de procesul de negocieri în vederea aderării la UE.
În opinia sa, referendumul va duce la o divizare și mai mare a societății. Mai mult, modificarea modului de formulare a întrebării comportă un mare pericol.

„Proiectul noii secțiuni din Constituție prevede că cerința majorității de două treimi pentru anumite categorii de proiecte de lege va fi redusă la o majoritate simplă. Acest referendum nu este despre aderarea la Uniunea Europeană, ci despre ignorarea cerințelor pentru procesul de negociere”, a declarat Chicu.

Potrivit istoricului Victor Stepaniuc, principalul obiectiv al mișcării naționale anti-război „Moldova contra războiului” ar trebui să fie lupta împotriva militarismului.

„Vom supraviețui doar dacă vom păstra neutralitatea Moldovei”, a declarat ex-deputatul Victor Stepaniuc.

Jurnalistul Dumitru Ciubașenco este sigur că după referendum, următorul pas al autorităților va fi eliminarea statutului de neutralitate din Constituția Republicii Moldova.
În opinia sa, problema amenințării cu războiul și referendumul din 20 octombrie sunt interconectate. Rezultatul alegerilor prezidențiale și al referendumului va determina dacă isteria războiului în Moldova va continua, a declarat Ciubașenco în cadrul conferinței.
️„Este clar că, dacă vor câștiga referendumul, următoarea prevedere va fi aceea de a elimina neutralitatea din Constituție și de a începe represiunile împotriva tuturor celor care nu sunt de acord cu ea”, a spus Ciubașenco.
De asemenea, participanții la conferință au discutat despre acțiunile care pot păstra unitatea societății și evita conflictele militare.
Conferința a fost inițiată de Asociația Obștească „Republica” în cooperare cu alte organizații publice, academicieni, diplomați și jurnaliști.
Fluxul de știri
0